Понеделник, 23 Април 2018
Понеделник, 23 Април 2018
Европрокурорите препоръчали да падне депутатския имунитет

Европрокурорите препоръчали да падне депутатския имунитет

Сотир Цацаров оповести акцентите от доклада им

Повече централизация и по-лесно наказателно преследване на действащи депутати. Това са били основните препоръки в доклада на европейските прокурори, които бяха у нас, за да анализират на място проблемите в работата на държавното обвинение у нас.

Малко преди публикуването на доклада, акценти от него бяха оповестени от главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му колегите му от чужбина са препоръчали засилване на правомощията на обвинител №1 и отпадане на депутатския имунитет, съобщава bTV.

Цацаров отбеляза, че не е съгласен с някои от предложенията. Според него, например, разширяване на правомощията му, би било „връщане на България назад”. Юристи и граждански активисти през последните години активно агитират даже за обратния процес – ограничаване на правомощията на главния прокурор, който в момента е едноличен началник на всички обвинители в страната и е почти невъзможно да бъде отстранен от поста си.
Заключенията на европейските прокурори няма да влязат в мониторинговия доклад на ЕК, който ще бъде представен в началото на следващата година.

Ръководителят на представителството на ЕК в София Огнян Златев посочи, че чуждестранната делегация се е срещнала с над 200 магистрати и експерти у нас. Представляващият ВСС Димитър Узунов предизвика скандал, след като по свое усмотрение определи кои от членовете на съвета да се срещнат с прокурорите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар