Понеделник, 21 Май 2018
Понеделник, 21 Май 2018

Духовното послание на президента Плевнелиев: Щастието и демокрацията не са крайна спирка

Духовното послание на президента Плевнелиев: Щастието и демокрацията не са крайна спирка

В някои свои части новогодишното обръщение на Президента звучи като послание на древен мъдрец, накъсано с преки внущения

„Щастието и демокрацията не са крайна спирка. Те са начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява ежедневно и от всеки“.

И: „Залисваме се по силни лидери и популисти“. Но, „Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни“.

Затова: „Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности“.

„Относно доходи и инфраструктура, нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи, и върховенство на правото. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда“.

Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това, какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света“.

„В светлината на предстоящото българско председателство на Европейския съюз трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света“.

„Историята забърза своя ход. Историята се пише пред очите ни. Кой би предположил само преди три години, че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди две години, че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз?“.

„Големият въпрос днес е кой пише историята - прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото“. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар