Неделя, 22 Април 2018
Неделя, 22 Април 2018
Морето на места и реки замръзнаха

Морето на места и реки замръзнаха

Част от риболовните кораби на кея също са облечени в ледени шушулки

Морето край Каварна, Русалка и Тюленово замръзна. Това съобщава „Монитор”, позовавайки се на очевидци. Лед се наблюдава най-вече около камъни и скали във водата.В Каварна ледени блокове плуват около камъните край нос Чиракман, а самите камъни са облечени в причудливи ледени облекла.

Част от риболовните кораби на кея също са облечени в ледени шушулки. Във водата под нос Русалка, около скалите, са се образували ледени статуи. Местните в Каварна припомнят далечната 1953 г., когато солената вода била напълно замръзнала и хората се пързаляли по леда над морето. Следващото по-сериозно замръзване е през 1959 г., а в близката 2012 г. буните били обледенени.

Вчера в Каварна термометрите показваха минус 15 градуса. От Ивановден напълно са замръзнали Шабленското и Дуранкулашкото езера. Подобно нещо не се е случвало от години, твърдят местните. Случвало се е в студени зими езерата да замръзнат, но за по няколко часа или най-много за едно денонощие. А сега вече пети ден езерата са ледени пързалки и поне до края на седмицата няма да се размразят. Какво се случва с езерните обитатели под леда, не е ясно. /днес плюс/

Река Марица при Свиленград и край Димитровград замръзна почти напълно. Това не се е случвало от десетилетия.

Ледоход се появи в река Марица край Димитровград, съобщи кметът на общината Иво Димов.

По препредавани спомени на местни жители такова явление не е имало от 30-те години на миналия век, добави той.

77-годишната Христина Илиева разказва, че при последното подобно застудяване по реката е можело да се минава с каруци, пише haskovo.net. Живеещите в димитровградския квартал "Марийно" се притесняват водата да не прелее и да наводни къщите и животните им.

Явлението по никакъв начин не създава опасности или проблеми за населението, увери кметът на Димитровград пред БТА.

Река Марица при Свиленград също е почти напълно замръзнала. По думите на областния управител на Хасково Станислав Дечев през 1962 година край Свиленград за последен път р. Марица била замръзнала и се наложило да взривяват леда. Това не се е случвало от 1962 година.

Поради ниските температури вчера и река Струма замръзна край Сандански. Цялото ѝ течение е в лед в района на пешеходния мост, който свързва града със село Струма.
Дунав също може да замръзне

Заради усложнената обстановка по река Дунав днес в 12 часа забраниха корабоплаването в българо-румънския участък.

Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60 процента. Ледените блокове продължават да се уголемяват.

Работният комплекс "Свищов-Зимнич" е затворен, автомобилите които ползват линията се пренасочват към Русе и Видин.

Вероятността река Дунав да замръзне у нас е голяма. Ако това стане, ще бъде за първи път у нас през новия век, коментира бившият шеф на Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе Георги Георгиев пред bTV.

Последно Дунав замръзна през зимата на 1984-85 г. и то два пъти – до малко над Русе, припомни той.

Ако реката замръзне изцяло, хората дори не трябва да се доближават до нея, камо ли да се разхождат по леда, предупреди Георгиев. Замръзването не е гладко, а като лунен пейзаж и с остри ръбове, обясни той.

Източник: burgasnovinite.bg

Оставете коментар