Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Удължават ваканцията до края на седмицата

Удължават ваканцията до края на седмицата

За някои ученици ваканцията ще продължи общо 23 дни

За учениците от няколко области ваканцията се удължава до края на седмицата.

12 и 13 януари ще бъдат неучебни дни за всички училища в област Пловдив, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Иванка Киркова. Удължаването на ваканцията е заради предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Учениците трябва да се завърнат в класните стаи в понеделник (16 януари). Заболеваемостта в областта остава непроменена, или 123 на 10 хил. Души, съобщи д-р Моника Троянчева от здравната инспекция.

До 13 януари се удължава и грипната ваканция в област Ямбол, съобщи агенция "Фокус". Ямбол. В понеделник в областта са регистрирани нови 104 случая на остри респираторни инфекции, а във вторник - 55. Остават в сила всички профилактични мерки за недопускане разпространението на грипа.

Учениците в Бургаска област също ще подновят занятията си в понеделник (16 януари) заради препоръка на РЗИ, както и заради усложнената пътна обстановка. Заболеваемостта в региона е в предепидемични стойности, като през последните два дни 71.42 на 10 000 души. Най-много се разболяват децата до 4-годишна възраст и хората от 15 до 29 години. От РЗИ посочват, че като цяло има спад на заболеваемостта, но усложненията, предизвикани от грипа, се проявяват при 60% от случаите.

В област Русе ваканцията също се удължава, след като Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания отчете повишаване на заболеваемостта в областта. Неучебни ще са дните до 13 януари, включително. Дали ваканцията ще продължи, ще се разбере в петък, когато оперативното бюро ще заседава отново.

Четвъртък и петък са неучебни дни и в Силистренско. Причина са ниските температури и затрудненията при почистването на пътищата и превоза на учениците.

В няколко общини ваканцията също се удължава до края на седмицата. В община Стара Загора първият учебен ден ще бъде 16 януари, като причина е сериозното разпространение на остри респираторни заболявания. По информация от местната здравна инспекция заболеваемостта е 361.08 на 10 000 души в периода 2-8 януари.

В община Перник, където ваканцията също се удължава до края на седмицата, заболеваемостта е 175.09 на 10 000 души. Наред с това температурите в класните стаи в момента са между 13 и 23 градуса. Ваканцията се удължава с още два дни и в общините Пазарджик, Септември и Белово. Причината също е продължаващата заболeваемост и ниските температури.

Удължаване на ваканцията поискаха и кметовете на общините Шумен и Хасково заради усложнената зимна обстановка.

Оставете коментар