Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Софиянци втора употреба

Софиянци втора употреба

В столицата търговията с дрехи секънд хенд процъфтява

Софиянци втора употреба. Неприятно, но факт - като гъби никнат магазините за дрехи секънд хенд в София, които правят сериозен оборот, установи проверка на Nbox. Макар че търговията с вече носена конфекция навлезе на родните пазари още преди няколко години, днес тя безспорно изживява своя апогей.

Магазини с огромни надписи „Маркови дрехи втора ръка“ са подредени буквално през 5-10 м в центъра на европейската ни столица. Помещенията на затворени банкови клонове или изоставени офиси се наемат от собственици на такива търговски обекти, а по неспирния поток клиенти си личи, че бизнесът върви повече от добре.

Че българите износват старите дрехи на европейците отдавна не е нито тайна, нито новина. Дрехите, повечето от които откровено мязат на парцали, са внос предимно от Германия и Холандия. Тук-там и с повече късмет може да се срещнат и боклуците, изхвърлени от някоя заможна французойка.

Скорошна практика на търговците с дрехи секънд хенд е да слагат персонална цена на всеки артикул. Преди облеклата вървяха на килограм, но сега дори и най-провиснала дрипа има индивидуална стойност.

Най-шокиращото от всичко е, че бедният народ купува не само облекла, ами и бельо. Звучи ужасно, но е факт, че гащи, сутиени, чорапи и бански също се търгуват успешно, макар от пръв поглед да личи, че са носени. Има още и детски играчки, обувки и чанти.

Освен по столичните улици, търговията с дрехи втора употреба напоследък се е пренесла и в интернет. Във фейсбук има море от групи за дрехи и предмети секънд хенд.

Детски дрехи, играчки та дори мебели са едни от най-търсените стоки. Обувки за 5 лв., блузи за 3 лв. и сувенири за 2 лв. се продават като топъл хляб, само по снимка.  Носеното бельо варира между 1-2 лв.

За сравнение, вчера изостаналата Зимбабве забрани вноса на дрехи втора употреба, обосновавайки се с рисковете за здравето и отрицателното отражение върху местната промишленост.

"Всеки бъдещ внос на втора употреба дрехи и обувките ще се наказва с отнемане и унищожаване но стоката", каза министърът на финансите Патрик Чинамаса. "Тези мерки целят да се подобри конкурентоспособността на местния пазар. Използваните дрехи представляват и опасност за здравето на гражданите", добави министърът. 

Икономиката на Зимбабве е в спад в продължение на повече от десетилетие, което води до крайна бедност и масова безработица. Ако съдим по разцвета на дрехите втора тъка у нас, излиза, че България вече е по-зле дори от страните в Третия свят…

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар