Понеделник, 21 Май 2018
Понеделник, 21 Май 2018

Здравни съвети от специалистите: Как да преживеем безопасно великденската трапеза?

За тези, които са спазвали строг великденски пост, захранването е изключително важно

Великденската трапеза може да ви вкара в болница, ако прекалите с храната и напитките, предупреждават специалистите навръх празника. Как да се захранят постилите и по колко да се хапва по празниците, за да избегнем неочакваната среща с лекар?

Топли козунаци, яйца, агнешко и зелена салата са неизменните вкусотии, с които ни изкушава празничната трапеза. Често дори не усещаме колко яйца сме изяли, а за хората с повишен холестерол, те могат да се окажат бомба със закъснител. За здравите също.

"Дори и да сме успели да напазаруваме пресни и качествени яйца, когато те са варени повече от 10 минути, стават трудно смилаеми за стомаха, така че съветвам не повече от 1-2 яйца", обясни пред камерата на Канал 3 д-р Емилия Дончева, специалист по хранене и диетика.

Зелените салати също са рискови за хората страдащи от стомашни болести, напомня още тя. Д-р Дончева припомни добре да се измиват зеленчуците.

Ако решите да пренебрегнете съветите на експерта, злоупотребите с всичко от великденската трапези и извадите късмет да не отидете по спешност в някое лечебно заведение, е добре да се направи разтоварителен ден. Д-р Дончева препоръчва в него да се конумира само лека храна, само плодове или зеленчуци и вода.

За тези, които са спазвали строг великденски пост, захранването е изключително важно. То трябва да бъде на често по малко и то само с пресни плодове или зеленчуци.

Оставете коментар