Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Решиха кой ще проектира „АМ Струма“ през Кресна

Решиха кой ще проектира „АМ Струма“ през Кресна

Наградният фонд дава правото на възложителя проектът да бъде използван

Предложението на "Пътпроект 2000" ООД е класирано на първо място в конкурса за изработването на разширен идеен проект на АМ "Струма" в участъка Крупник-Кресна.

На публично заседание днес жури обяви резултатите от оценяването и класирането на конкурсните проекти и отвори плика със списъка и номерата на участниците в конкурса, които до момента бяха анонимни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

В конкурса за пътния участък документи са подали двама участници. На първо място е класирано предложението на "Пътпроект 2000" ООД, което получава 93,278 точки, а на второ е "Пътпроект" ЕООД - 89,859 точки.

Предложената от "Пътпроект 2000" ООД проектна стойност за изграждането на участъка е 732 109 652,44 лв. без ДДС, а на "Пътпроект" ЕООД - 729 241 729,60 лв. без ДДС.

"Дружеството, предложило по-висока цена, е включило в проекта си подобрения на съществуващите в момента напречни връзки между двете платна към бъдещото трасе", обясни председателят на журито арх. Петър Диков.

Предложено е изграждането на общо седем тунела - пет по лявото платно от трасето и два при обхода на Кресна.

Диков допълни, че проектът предлага впечатляващи иновации, които не са правени до момента у нас, предаде БНР.

"Едното е в сферата на големите съоръжения. Има виадукт, проектиран по системата конзолен монтаж със среден отвор от 302 метра при положение, че световният рекорд е 305 метра за този тип конструкции. Другото решение е във връзка с организация на движението - система за уведомяване състоянието на настилката, трафика и всичките тези Ай Ти системи на много високо техническо ниво", каза архитектът.

Конкурсът се прави с присъждане на награди за участниците. Наградният фонд е 2,5 млн. лева за три награди - за първо място - 85 на сто от фонда, за второ - 10 на сто, и за трето - 5 на сто.

Наградният фонд дава правото на възложителя проектът да бъде използван.

Оставете коментар