Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (

Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (

Ръководството на столичното училище подари на благоевградското, луксозно издание на „Под игото“ с пожелание да запазят своя възрожденски дух

Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето. В V СУ „Георги Измирлиев“ ученици и деца от 121 СУ „Георги Измирлиев” в София – район Триадица, поднесоха венци и цветя пред първия паметник на Македончето, който се намира в благоевградското училище. Директорът на V СУ „Георги Измирлиев“ посочи, че само 3 училища в България носят името на видния български революционер.

Ръководството на столичното училище подари на благоевградското, луксозно издание на „Под игото“ с пожелание да запазят своя възрожденски дух. Директорът на V СУ подари на учениците от 121 СУ колаж с портрет на Измирлиев, първата сграда на училището, къщата-музей на Георги Измирлиев, както и кадри от съвременния Благоевград. След официалната част учениците от столичното училище засадиха две дръвчета, след което имаха възможност да влязат в училището и да разгледат етнографските кътове, посветени на Македончето.

Пред сградата на Община Благоевград на площад „Георги Измирлиев“ пред бюст-паметника на революционера кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, представители от Общинска администрация, представители на Югозападен университет „Неофит Рилски“, политици и жители на града, поднесоха венци и цветя и се преклониха пред делото на Македончето.

Честванията приключиха с мероприятие в родната къща на Георги Измирлиев, където уредници и служители на Регионалния исторически музей в Благоевград, ученици от V СУ „Георги Измирлиев“, фолклорна формация „Веселина“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, както и Регионален клуб „Традиция“, представиха с рецитал живота и делото на дейния участник в Априлското въстание – Георги Измирлиев.

Оставете коментар