Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Британска медия: С 690 милиона долара Кирил Домусчиев е най-богатия българин!

Британска медия: С 690 милиона долара Кирил Домусчиев е най-богатия българин!

Вижте още кой е в челната тройка у нас според класацията на английското онлайн списание bne intelnews

С лично богатство от 690 милиона долара Кирил Домусчиев е най-богатия българин, пише ситуираното в Лондон онлайн списание bne intelnews.

На второ място по богатство у нас според британските анализатори е Христо Ковачки с 595 милиона долара, а трета е банкерката Цветелина Бориславова с активи в размер на 200 милиона долара. 

От bne intelnews са представили Домусчиев като бизнесмен натрупал богатството си от производство и търговия с ветеринарни медикаменти (Хювефарма) и корабни превози (Навибулгар). Редакторите са посочили като негов партньор брат му Георги. В краткото изложение те посочват, че той е и собственик на ФК "Лудогорец".

Спецовете от bne intelnews пишат, че Христо Ковачки е енергиен бос, който контролира 15 големи енергийни компании. Те не са пропуснали да споменат, че Ковачки е женен за поп фолк певицата Десислава.

За Цветелина Бориславова пък англичаните пишат, че е крупен играч във финансовата сфера и че е натрупала богатството си чрез Clever Synergies Investment Fund. те посочват, че Бориславова е мажоритарен собственик на Българо-американска кредитна банка (BACB), която е придобила през 2011 година. От bne intelnews отбелязват, че банкерката е бивша приятелка на премиера на България Бойко Борисов. 

Любопитно е, че в класацията на британците липсват имената на богати българи, като Васил Божков, Делян Пеевски и Петя Славова, както и на редица други не по-малко влиятелни и платежоспособни родни бизнесмени, като Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Георги Гергов. 

Според класацията на bne intelnews най-богат в Сърбия е Боголюб Карич, а в Македония Йордан Камцев с жалките 25 милиона долара.

В Албания пръв е Самир Мане с 1.2 милиарда долара, в Босна Нижаз Хастор с 425 милиона долара, а в Хърватска Ивица Тодорич 645 милиона долара.

В Косово класацията води Бехжет Каполи с 545 милиона долара, в Молдова пък пръв е Влад Плахотниуц с  2.3 милиарда долара. В Румъния най-богат е Йон Тириач с 1.1 милиарда долара.

Превод: NBOX.BG

 

 

Оставете коментар