Четвъртък, 24 Май 2018
Четвъртък, 24 Май 2018

Абсурдната наглост продължава! Бивш инструктор на шофьори оглавява културата в Пловдив!

Абсурдната наглост продължава! Бивш инструктор на шофьори оглавява културата в Пловдив!

Александър Държиков напуска зам.-директорското кресло в ДАИ, за да заеме овакантения пост от Амелия Гешева. Иван Тотев излиза от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ заради Държиков.

Кметът на Община Пловдив Иван Тотев извади, меко казано, изненадваща кандидатура за свой заместник с ресор Култура. Той обяви на Гребната база днес, че е предложил мястото на Амелия Гешева, която става заместник-министър на сегашния зам.-директор на ДАИ-Пловдив Александър Държиков, но още чака отговор от него, пише сайта Под Тепето.

Начинът, по който Тотев съобщи новината пред медиите също бе интересен. Той  отговори на журналистически въпрос кой ще заеме ресорния свободен пост на бъдещата Европейска столица на културата в свободен разговорен стил с разказ как снощи в 7 часа седнали с бившия зам.-кмет по транспорт и сигурност от предишния му мандат в „Рафи“, където градоначалникът му предложил да се върне в Общината, като кмет по културата.  На учудените погледи от аудиторията кметът продължи с въпрос: „Вие кой искате да стане зам.-кмет по култура?!“ После се обърна към близкостоящия до него кмет на район Западен и го попита „Колев, ти искаш ли да станеш?“, но получи отрицателен отговор. По думите на кмета, преди това длъжността е била предложена на Рая Маринова от Общински институт „Старинен Пловдив“, но тя е отказала с мотива, че не е достатъчно опитна.

„Смятам, че няма по подходяща кандидатура от него за зам.-кмет по култура, още повече, че той е равноотдалечен от тези среди и няма да има засегнати“, комчентира Тотев. Впоследствие все пак изборът на Държиков бе аргументиран с това, че е диалогичен човек, има много добър организационен и административен опит, умее да работи с хората, което е много важно. Кметът коментира още, че по времето когато Държиков отговаряше за сигурността в общината през него са минавали всички разрешителни за фестивали, което също било плюс, тъй като познава нещата и организацията им, а така ще навлезе бързо в ресора. Иван Тотев счита, че техническото образование на Държиков няма да му попречи да движи културата в Пловдив напред. Заместник – кмет преди всичко трябва да има организационни и управленски умения, както и диалогичност в отношения с хората, подчерта Иван Тотев.

Минути след обявяването на номинацията инж. Александър Държиков потвърди, че е готов да се нагърби със задачата. Очаква се той да встъпи в длъжност още идната седмица.

Днес дори е подал уведомление до централата на ДАИ в София, че напуска поста на  зам.-директор в Пловдив. Държиков членува в управляващата партия от нейното създаване. През 2007 г. влезе в Общинския съвет и до края на мандата ръководеше  групата съветници на ГЕРБ. Когато Иван Тотев спечели първия си кметски мандат, Александър Държиков бе назначен за заместник по транспорт, обществен ред и сигурност. По негово време бе даден старт на така наречения Голям транспортен проект.

Новият зам.-кмет по култура твърди, че ще разчита на над 20-годишния си опит в администрацията и на хората, с които допреди 18 месеца е бил в екип. По думите му, длъжността заместник – кмет по култура не изисква да си бил задължително оперен певец или художник.

Кметът Иван Тотев заяви още, че излиза от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и допълни поста му там ще бъде предложен на Александър Държиков. Това решението трябва да мине през гласуване на  сесия на Общински съвет.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар