Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Стара Загора иска "Бедечка" да е парк

Стара Загора иска "Бедечка" да е парк

Това показват данните от резултати от допитването

С огромно мнозинство - 85% от гласувалите, жителите на Стара Загора решиха на местния референдум местността "Бедечка" да бъде превърната в парк.

Това показват данните от резултати от допитването, които бяха обявени от избирателната комисия. Въпреки това, референдумът е неуспешен, тъй като в него се включиха едва 15% от имащите право на глас, а за да бъде валиден трябваше поне 40% активност.

Чрез местното допитване трябваше да се реши дали местността "Бедечка" да бъде застроена и да стане нов квартал или превърната в парк.

От общо 143 172 имащи право на глас 22 082 души (15.42%) излязоха до урните. 18 984 от гласувалите, са отбелязали "Да" на бюлетината, а 3 130 - "Не". Невалидните бюлетини са 123.

При гласуването си кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че ако зелените площи в "Бедечка" бъдат запазени, ще разговаря с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него.

По думите му проблемът е финансов, защото за отчуждаването са необходими поне 33 млн. лв., а още десетки - за изграждането на инфраструктурата на парка.

Според него, ако се стигне до обезщетяване, е възможно това да стане с държавни имоти и това ще е темата на разговора му с министър-председателя.

Оставете коментар