Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Днес почитаме паметта на Отец Паисий Хилендарски

Днес почитаме паметта на Отец Паисий Хилендарски

Това е ден на покровителството на светеца над българската история и историци

На 19 юни почитаме паметта на създателя на „История славянобългарска“ - будителя Отец Паисий Хилендарски. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположника на Българското възраждане. Това е ден на покровителството на светеца над българската история и историци.

Сведенията за живота на Паисий се изчерпват с автобиографичните му бележки в единствената му сигурна творба „История славянобългарска“, вписванията в хилендарските кондики и някои писма. Отец Паисий е роден е през 1722 г. в Самоковската епархия. Според неговите думи не е учил „нито граматика, нито светски науки“, вероятно имайки предвид годините до замонашването си. През 1745 г. отива в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. С много труд и постоянство събира материали (за тази цел ходи и в „Немска земя“) и започва да пише българската история, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир. 

"Отец Паисий извика миналото като идея за национална свяст и съдба. Той намира тайната в какво се крие – онова глъхнещо ехо на минало величие извика на живот, когато царуваше безличието на пет века робство и само вкопаните църквици напомняха за духа ни!

„О, неразумне и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин…?” – това е големият взрив на будителството. Един зов събужда цяла България, събужда милиони българи. Не от летаргията, а от необходимото робство, което спира инвазията на азиатщината.

Паисий е будител не само заради този призив „Защо се срамиш!”, а заради будността, че не бива да заспиваш.

Тогава започва голямата битка, която нашето Възраждане води. Ние не правим Ренесанс, не връщаме еладската култура, а казваме: „Имали сме царе, патриарси…”

Отец Паисий е националният път и историческата гордост на българския народ!", пише за Паисий Хиляндарски известният богослов и мъдрец Ваклуш Толев.

Паисий Хилендарски е сред най-почитаните дейци на Българското възраждане. С постановление на правителството от 28 юли 2000 г. се определя годишна държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Оставете коментар