Петък, 20 Юли 2018
Петък, 20 Юли 2018

Каракачанов от Варна: В МО има ненужно изтичане на пари

Каракачанов от Варна: В МО има ненужно изтичане на пари

В същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да напълнят хазната на военните

Според него едно от звената, в които потъва паричен ресурс са ремонтните заводи „Терем“, например, които към момента въобще не са в добро финансово-отчетно състояние.

Министърът подчерта, че без увеличаване на военния бюджет няма вариант за реализиране даже на проектите, които бяха одобрени от предишния парламент.

Става дума за предвидените 1,5 млрд. лева за купуване на нови бойни самолети, 820 млн. лева за бойния флот, отделно сухопътните ни войски се нуждаят от нови бронирани машини, които пък ще струват около 1,2 млрд. лв.

За модернизирането на фрегатите на бойния ни флот са необходими 90 млн. лв., каза още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред репортери във Варна.

"Проектът вече е приет от Съвета по отбраната, но трябва министерски съвет да го одобри".

Той добави, че предпочита в проектите за модернизация в армията предимство да имат българските фирми и определи това като икономически патриотизъм.

Във Варна министърът коментира също, че основните приоритети пред повереното му ведомство, са както защитата на държавата и съхраняване на териториалната цялост, така и обучението на висшия състав на армията. Според него, въпреки недостатъчните средства, нашите военнослужещи, войници, сержанти, офицерите, са изключително добре подготвени и носят службата си с достойнство.

Според Каракачанов увеличението на заплатите на военнослужещите би трябвало да е 100%, „но нека да бъдем честни - това не може да се случи", уточни той.

Каракачанов не се ангажира с реален процент за увеличение на възнагражденията на военнослужещите и поясни, че всичко е въпрос на изчисления. „Разбира се, че бих искал да е 100 %, но не желая да говоря празни приказки. Тепърва през септември започват разговорите“. Дали ще има увеличение на заплатите на военнослужещите и с колко, това ще стане ясно при гласуваненто на закона за отбрана за следващата 2018 г., допълни министърът.

Каракачанов беше във Варна за процедурата по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от тазгодишния випуск на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.

По-рано, пред личния състав на Щаба на военноморските сили във Варна, където награди военнослужещите, участвали в спасяването на пилотите от падналия в Черно море хеликоптер „Пантер”, министърът на отбраната заяви, че се срамува, когато го питат каква е заплата на българския войник.

„В трудните времена, в които живеем и при недоимъка в армията, да служиш във въоръжените сили е героизъм. В армията служат хора с дух и не заради заплатата, а за каузата да защитават България. Лесно е да служиш в армия, в която има добро заплащане, модерна техника и всичко е като по филмите. В тези армии на наши партньори и конкуренти служат хора може би предимно заради финансовото заплащане. Героизъм обаче е да служиш в армия, в която десетилетия наред проблемите са пренебрегвани и след толкова реформи накрая се замисляме дали те бяха необходими и не попречиха ли на боеспособността”, заяви Каракачанов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар