Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

До 4000 лв. глоба за неразрешени добавки в храните

До 4000 лв. глоба за неразрешени добавки в храните

Предвижда се спецален орган - Национален съвет по храните, да, координира държавната политика в сектор храни

По-високи санкциите при нарушение на разпоредбите за безопасност на храните и засилване на контрола с цел да се подобри защитата на потребителите, предвижда проектът на нов закон за храните, който правителството предлага на Народното събрание за приемане.

С глоба или имуществена санкция в размер от 2000 лв. до 4000 лв. ще се наказва този, който произвежда и продава храна или хранителна съставка в нарушение на закона. Същата глоба ще се налага и при използване на добавки, ароматизанти и разтворители, които не са разрешени при производството на храни или са в по-високи от определените в европейските регламенти количества.

Предвижда се спецален орган - Национален съвет по храните, да, координира държавната политика в сектор храни. В него ще участват представители на всички заинтересовани страни.

За първи път се регламентират изисквания при търговия с храни от разстояние и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на храни от неживотински произход – брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия. Всяко превозно средство трябва да бъде обозначено със стикер, удостоверяващ регистрацията.

На регистрация ще подлежат и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни. Правителството обещава този режим да бъде възможно в най-голяма степен облекчен. Предвижда се да бъде създаден публичен национален регистър на производителите, преработвателите и дистрибуторите на храни, който Българската агенция по безопасност на храните ще поддържа на интернет страницата си.

Със закона се забранява рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар