Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

Александър Симов: Няма по-слугинска и гнусна организация от Института за пазарна икономика!

Александър Симов: Няма по-слугинска и гнусна организация от Института за пазарна икономика!

Икономистите разпространяват откровени лъжи за българската продукция в хипермаркетите

Депутатът от БСП Александър Симов обвини Института за пазарна икономика (ИПИ) в лъжи и разпространяване на манипулативна информация за дейността на чуждите хипермаркети в България. Според ИПИ наличието на търговски вериги въобще не вреди на търговията на дребно у нас, а делът на българската продукция бил 60-70 процента.

Ето какво написа депутатът:

Попаднах на доклад на ИПИ (Институт за пазарна икономика или Институт за продажба на инсинуации, вие сами си преценете) и от него научих следното. Наличието на големи търговски вериги изобщо не вредяло на търговията на дребно.

Напротив - увеличението на заетите в сектора било с 12 процента. Но добрите новини не свършват дотук, май френдс. ИПИ твърдят, че 60-70 на сто от общия обем на стоките, реализирани в големите магазини, бил от български доставчици. И още нещо - делът на големите супермаркети бил само 26 на сто от пазара.

Отдавна не съм чел толкова много лъжи накуп, които са поднесени с експертен тон, а по същество представляват най-нагло обслужване на едри корпоративни интереси. Давам ви пример с "Кауфланд" - веригата зарежда борсите в големите градове, а именно от там пазаруват по-малките магазини. Освен това разговор с български доставчик веднага ще ви отърве от красивата илюзия, че големите вериги подпомагат производството.

Три-четвърти от тях веднага ще ви се оплачат, че стоките им се продават под производствените цени. Това, че 70 на сто от общия обем на стоките е български пък е информация без никаква реална доказателствена база. Зачудих се кога ли сме успели да изтървем тази промишлена революция в страната и се зарових в Гугъл.

И попаднах на статия от септември 2016 година в която шефът на "Кауфланд" оревава света, че трябва много внимателно да се борави с терминологията, когато се говори за 50 процента български стоки и влиза в йезуитски пързаляния за това, че имало разлика дали се говори за 50 на сто от оборота или артикулите. Което винаги е знак, че нищо от това не е изпълнено. Да не говорим, че когато стана дума за закона за БСП да има фиксиран процент български стоки, медийното крило на ИПИ вестник "Капитал" излезе с яростното заглавие: "БСП вкара антипазарен закон в услуга на българските стоки" и статията е от 28 май...Как път тогава никой не се похвали, че големите търговски вериги са такива мощни стимуланти на българското производство, че шиткат 70 на сто български стоки...

Едва ли някога ще има по-слугинска и по-гнусна организация от ИПИ. Да им приседнат хонорарите дано!

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар