Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Контролът на здравната каса за изписването на лекарства не е слаб, той липсва

Контролът на здравната каса за изписването на лекарства не е слаб, той липсва

Пациент без лекарствена терапия няма да остане, гарантира Ананиев

Контролът на здравната каса спрямо изписването и дозирането на лекарствата не е просто слаб, а липсва. Мнението изрази днес заместник финансовият министър Кирил Ананиев, който с кратко прекъсване е начело на Надзорния съвет на касата от 2014 година.

Ананиев е разчел, че 35 млн. лв. ще е тазгодишният дефицит в бюджета на институцията, заради което ще се подготви екшън план за справяне с недостига на средства. Една от мерките в този план ще е свързана с извършването на проверки на лекари, които изписват скъпоструващо лечение, както и на аптеки.

Според Кирил Ананиев контрол от страна на касата липсва, когато говорим за лекарствена политика изобщо.

„Според мен, не само, че е слаб контролът, но той липсва, както по изписването на лекарства, дозирането, така и относно протоколите за скъпоструващите лекарства, също и за новите молекули, както и за прегледа на наличностите на лекарства при търговците за аптеките. Навсякъде контролът почти липсва”, допълни Ананиев.

Така се стигнало до необходимостта от изготвяне на екшън план, който от една страна да намали дефицита на касата, а от друга – да затегне контрола. Пациент у нас без лекарствена терапия обаче няма да остане, гарантира Ананиев, цитиран от Дарик.

„Няма да остане български гражданин, без да му се направи необходимата терапия, включително и медикаментозната. Бюджетът ще осигури всичко, което е необходимо. Българският гражданин няма да пострада. Проверките са свързани с търговците и производителите. Няма да има лишен от лечение”, каза още той.

Днес на свое заседание надзорният съвет на касата реши да разблокира 43 млн. лв. от оперативния резерв на институцията, за да може да се осъществи текущото разплащане с аптеките.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар