Четвъртък, 20 Септември 2018
Четвъртък, 20 Септември 2018

Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град

Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град

Ще има поредица от събития, посветени на празника

Столичният град чества днес своя празник. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА.

Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

В днешния Ден на София и на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов ще се състоят поредица от събития, посветени на празника, съобщиха от Столичната община.

От 10.00 ч. на тържествена сесия на Столичния общински съвет ще бъдат обявени почетните граждани на София.

Пред храма "Св. София" от 11.30 ч. ще се състои тържествен водосвет и церемония по издигането на знамето на града.

От 17.30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще има концерт на Софийския духов оркестър, а от 18.30 ч. ще се състои церемонията за връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Вечерта програмата пред театъра продължава с "огнен пърформанс на "Жар театър".

Традиционно, по повод на Деня на София, с безплатен вход за посетителите ще работят паркът-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София, археологическото ниво на базиликата "Св. София", както и Софийската градска художествена галерия.

Регионалният исторически музей ще отбележи две години от откриването си.

В празничния ден Столичният зоопарк предлага на всички посетители безплатно участие в демонстрационното хранене на животни. При желание гостите ще могат да се включат в храненето на маймуните, хищните котки, видрите и хипопотама, като междувременно ще имат възможността да научат интересни факти, свързани с навиците на животните.

В парка-музей "Врана" всички посетители ще могат да се докоснат до историята и да се потопят в атмосферата му. Безплатни обиколки с екскурзовод ще се провеждат през целия ден от 10.00 ч. до 16.00 часа.


Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар