Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

Предварително ясен победител? Отварят офертите за ТОЛ системата утре. Вижте кой ще спечели!

Предварително ясен победител? Отварят офертите за ТОЛ системата утре. Вижте кой ще спечели!

Както NBOX.BG писа преди повече от година, победител е...

Утре отварят офертите за изграждането на ТОЛ система у нас. Както NBOX.BG писа преди повече от година, почти сигурен, а може би и предварително предрешен победител в този конкурс ще бъде "ТОЛ България" с основен акционер "Телелинк".

Шест оферти за изграждането на ТОЛ системата в България бяха отворени през август месец в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), но тогава конкурса се провали.

Електронната система ще позволи въвеждането на тол такси (за изминато разстояние) за тежкотоварните превозни средства (над 3,5 т), преминаващи по част от републиканската пътна мрежа. Събраните пари ще отиват за строителство и ремонт на пътища в страната.

Процедурата се забави повече от година, заради множество обжалвания. Обявлението за обществената поръчка бе публикувано на 6 април 2016 г., а първоначалният срок за подаване на оферти беше 30 май 2016 г.

В последния месец темата за забавената процедура и пропуснатите приходи за бюджета беше коментирана многократно от премиера Бойко Борисов, регионалния министър Николай Нанков и председателя на АПИ инж. Дончо Атанасов. От изказванията им се разбра, че започва структурирането на държавна компания, която да изгради тол системата в случай, че протакането на обществената поръчка продължи.

Ето шестте фирми и сдружения, подали оферти за търга с прогнозна стойност 200 млн. лв.:

Обединение "БГ път"
"Капш Трафик солюшънс"
"Толлнет" АД
"Сиела Норма" АД
Обединение "Телетол" ДЗЗД
Консорциум "Тол България"

В обединение "БГ път" влизат българската фирма "Контракс" АД (водещ доставчик на информационни и комуникационни технологии, неизменно в топ 10 на най-големите ИКТ фирми в страната) и унгарската "Ай Сел глобъл солюшънс" (I-Cell Global Solutions).

"Капш Трафик солюшънс"
 е обединение на няколко компании от австрийската група "Капш" (Kapsch), която предлага технологии и решения за интелигентни транспортни системи, както и телекомуникационни решения за превозвачи, жп оператори, градски транспортни организации и компании. В обединението влизат "Капш Телематик Технолоджис България" ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз"-Полша, "Капш Трафикком"-Италия, "Капш Трафик Транспортейшън"-Испания.

"ТоллНет" е чешка компания, чиято централа е в Прага. Фирмата разработва продукти и решения в областта на пътните такси, както и за доставките на електроенергия и природен газ. Според интернет страницата на чешката компания продуктите й са внедрени в Словакия от тол оператора на пътни такси SkyToll.

"Сиела Норма" АД е българска компания, известна с разработването на правно-информационни системи.

В обединение "Телетол" участват БТК, софтуерната компания "Нованор" ООД и и компанията за GPS услуги "Иком" ООД, която наскоро стана част от италианската Viasat Group.

В консорциума "Тол България" влизат три български компании - "Телелинк", "Сирма Солюшънс" и "Сиенсис". Основен акционер в него е компанията "Телелинк". Именно за нея още преди повече от година NBOX.BG писа, че ще бъде най-вероятният победител в конкурса за изграждане на ТОЛ система у нас.

"Телелинк" е водещ доставчик на разнообразни решения и услуги в ИКТ-сектора в България, с три бизнес направления: "Мрежова инфраструктура", "Системна интеграция" и "Сигурност и автоматизация". "Сирма Солюшънс" е част от "Сирма груп холдинг" и е специализирана в създаване на софтуерни системи и решения, системна интеграция и ИТ консултиране, както за специфични индустрии, така и за мулти-индустриални решения. "Сиенсис" е водеща българска ИТ компания, която успешно проектира, доставя и внедрява комплексни информационни системи за нуждите на корпоративни клиенти и големи организации в България.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар