Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

От военното министерство обявиха: Няма планове за постоянно присъствие на сили на НАТО в Черно море

От военното министерство обявиха: Няма планове за постоянно присъствие на сили на НАТО в Черно море

Няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това каза на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на отбраната Андрей Запрянов.

„Във връзка с поставения въпрос за създаване на постоянна флотилия на НАТО ще отговоря аз, тъй като министър Красимир Каракачанов е в чужбина. Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира в Румъния многонационална бригада", коментира Запрянов и уточни, че това е старо решение от миналата година.

Въпросът бе зададен от лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с информациите, че НАТО започва създаването на Черноморски сили. Новината бе потвърдена и от главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, но според информацията на практика Черноморските сили ще бъдат базирани в Румъния, ще бъдат изградени основно от румънски военнослужещи, но в района ще бъдат пратени допълнителни самолети и кораби на НАТО.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар