Понеделник, 16 Юли 2018
Понеделник, 16 Юли 2018

Красимир Вълчев обеща, че ще има допълнителни пари за увеличението на учителските заплати

Красимир Вълчев обеща, че ще има допълнителни пари за увеличението на учителските заплати

МОН прави промяна в финансово-разпределетителния механизъм заради учителските заплати

Образователният министър обеща допълнителни пари за увеличението на учителските заплати, което ще бъде разпределено към училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места, както и към училища, в които има деца от уязвими групи.

Ще има допълнителни 90 млн. лв, освен тези 240 млн., които са целогодишно осигуряване на 15-процентното увеличение, заяви Красимир Вълчев.

МОН прави промяна в финансово-разпределетителния механизъм заради учителските заплати, уточни министърът. В резултат на тази промяна ще се получи различно увеличение в различните училища, различните детски градини в различните общини, за различните дейности. Въпреки, че поне 3 фактори се смесват за всяко едно училище и детска градина, увеличението ще бъде от 1 до 30 %, коментира Вълчев.

Средното увеличение на учителските заплати ще бъде между 5% и 6%. Това е диференцирано увеличение и то има за цел да коригира неравенствата между училищата, за да могат те да привлекат учители.

По отношение на бюджета за БАН министър Вълчев заяви, че трябва да се има предвид, че те са автономни и сами си определят възнагражденията. Той поясни, че за висшите училища МОН изпълнява реформата за профил на оптимизиране на системата, предаде Фокус. Министърът на образованието коментира, че увеличението на бюджета за висшите училища ще бъде обвързано с оценката за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, която МОН е направило.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар