Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Пенсионери се събраха на протест, БСП ги подкрепи

Пенсионери се събраха на протест, БСП ги подкрепи

Пенсионери излязоха на протест пред Народното събрание. Корнелия Нинова им обеща, че БСП продължава да се бори за преизчисляване на всички пенсии

Пенсионери излязоха на протест пред Народното събрание. Корнелия Нинова им обеща, че БСП продължава да се бори за преизчисляване на всички пенсии.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и народните представители от левицата подкрепиха протеста на пенсионери от цялата страна пред Народното събрание. 

“Чрез вас тук говорят милиони пенсионери, които днес живеят в крайна бедност, в недоимък и в невъзможност да посрещнат най-насъщните си нужди. На ваша страна сме. Вие сте достойни хора и заслужавате достойни старини“, заяви Нинова. 

Тя подчерта, че левицата винаги ще се бори за преизчисляване на всички пенсии. 
 
 
Председателят на БСП подчерта, че това не са обещания на опозиционери, които няма да го изпълнят в управление. Тя припомни, че това е правено през 2008 г. и преизчисляването на всички пенсии тогава е довело до значителното им увеличаване. 

„Ще го направим отново. Ще се борим докрай и за това, което сте ни поръчвали винаги – Закон за възрастните хора, който да ви гарантира достойна, социална, активна позиция и живот и на вашите години“, подчерта Нинова. 

Тя заяви, че възрастните хора имат още какво да дадат на България. 

„Има на нас какво да дадете, със знанията си, с опита си, с всичко, което сте натрупали през тези години - очакваме да го предадете на младите. Нека заедно, ние и вие, да се борим за вашите права“, призова тя. 

По думите й всички политици би трябвало да са при тях и да кажат:

„Вие сте ни важни като наши родители, като хора, които са градили и ще се погрижим за вашите старини“. Уви нямаме разбиране за преизчисляване на пенсиите, нито за Закона за възрастните хора. Но ние ще продължаваме да се борим“, заяви лидерът на БСП.

Трябва да дадем отпор на антисоциалната политика, която кабинетът на Бойко Борисов в третото му издание прави“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов пред протестиращите. 

Той обясни, че доказателствата за това са стотици. „Стотици пъти това управление е показвало, че възрастните хора не са ценност за него. Колко пъти сте чували как той говори все едно вади парите от джоба си, за да увеличава пенсии, а и какви ли увеличения е давал? Всички знаем, че е точно обратното – вие сте тези, които плащате неговата заплата“, обясни той. Социалистът подчерта, че сега управляващите приемат един бюджет, за който твърдят, че бил социален и попита кое му е социалното. 

„Дават десетина лева увеличение на пенсионерите и твърдят, че това е социално. Същевременно не бива да забравяме зам.-министрите, шефовете на политически кабинети, които си увеличават заплатите с по 2 хил. лв. Ето това е държавата на Бойко Борисов“, коментира Симов. Той подчерта, че БСП още в своята платформа е предложила преизчисление на всички пенсии и отстоява тази своя позиция. По думите му това е нормалният подход и това трябва да се направи.

„Какъв обаче е отговорът - има пари за саниране, за партийните им фирми, но за възрастните хора няма. Това е големият цинизъм“, поясни Симов. 

Той припомни, че БСП отдавна е внесла и закон за възрастните хора – нещо, което е необходимо. „Какъв е отговорът на властта - законопроектът не е приет от комисиите. Ние няма да се откажем. Знаем, че това трябва да се направи. Този цинизъм на властта трябва да бъде спрян“, категоричен бе той. Симов припомни думите на премиера Борисов, че в България хората живеят добре, ходели на ваканции и на почивки. 

„Колко от вас са ходили на такива почивки наскоро? Сега е времето за съпротива. Сега е времето да спрем това. Уверявам ви, че ние от БСП ще се борим да разградим този антисоциален модел“, заключи Александър Симов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар