Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Трябваше повече пари да се дадат навремето за средното образование, разкая се Симеон Дянков

Трябваше повече пари да се дадат навремето за средното образование, разкая се Симеон Дянков

Финансистът припомни, че бюджетът в здравеопазването по негово време е бил 2,9 милиарда лева, а сега той е 4 милиарда. „Това показва, че когато системата е нерегламентирана някъде изтичат пари

Тази година е добра икономическа година за Европа. Данните са най-добри от 12 години насам. Следващите три бюджета ще дадат възможности за добри политики. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на БТВ.

„След доста тежки години, сега е време за по-леки години. Въпросът е как ще се харчат тези пари. Няма да е необходимо да се вдигат данъците“, убеден е финансистът.

„Здравеопазването е сектор, в който никога не стигат парите. Тази година се дават 400 милиона. Очаква се новият здравен министър да е от финансовото министерство и това е добър ход. Цените за клиничните пътеки за последно са се променяли през 2006 година. В повечето клинични пътеки трябва да се дадат повече пари, но има и такива, в които трябва да се намалят. Най-големият проблем е при педиатрите.

Време е да се изчисли всичко сега и да се дадат повече пари. Идеята на бюджета е така да се изчислят цените, че да няма лобита“, подчерта Дянков.

Финансистът припомни, че бюджетът в здравеопазването по негово време е бил 2,9 милиарда лева, а сега той е 4 милиарда. „Това показва, че когато системата е нерегламентирана някъде изтичат пари. Имам надежда, че с финансист начело това ще се урегулира. Там парите никога няма да стигат, освен ако няма промяна в цените на клиничните пътеки“, подчерта бившият финансов министър.

Дянков коментира и предложението за нов здравен министър. „Репутацията на Кирил Ананиев е добра. Пожелавам му успех. Той има способността да направи промяната на клиничите пътеки“. „По-добри години са от времето с постната пица,“ изтъкна Дянков. „Калцонето дава повече възможности да не е гладен човек“.

Симеон Дянков отчете и грешките си. „Трябваше повече пари да се дадат навремето в средното образование. Това трябваше да стане още от 2011 година. Чрез образованието даваме възможност на икономиката да върви напред. Имаше някакъв вид реформа - да се дават повече стимули на по-добрите учители. Например Ловеч е в първата десетка. Има и негативни примери – от класацията Пиза се показва, че в последните 8 години България изостава. На последното състезание по физика бяхме изпреварени от Монголия, която се явява за първи път“.

Дянков коментира и слабостите в бюджета. „Има малко свиване на бюджета. Все пак се залага 1% дефицит. не може при толкова добра икономика ние все още да сме на дефицит. Ако в тази по-добри години сме на дефицит показва, че в по-лошите години ще затънем. За образование и здравеопазване, самолетите могат да чакат“.

„Този бюджет не е социален, а нормален. Дават се повече пари, там където може“.

На днешния 10 ноември Дянков заяви: „Преходът ни даде свобода. Имаше два големи проблеми - лошата приватизация и неравенството между Северна и Южна България. Това правителството трябва да направи повече за инфраструктурата на Северна България“. „Разследване за това как е извършена приватизацията може да се направи, но няма да доведе до нищо. Това сега е политически ход. Тя е причината за неравенството между Северна и Южна България.

В Северна България комсомолците са станали капиталисти. Те обаче не са били способни да управляват предприятията и икономиката се е сринала. Демографският срив в региона се дължи на приватизацията. За съжаление ще има много думи и обвинения, но само толкова. Законът не може да действа със задна дата“.

„Кабинетът сега е от доста по-подготвени хора. Премиерът е доста по-фокусиран във външната политика. Само се мислим за център на Балканите, но имаме възможност да направим стъпка напред по време на предаседателството на Съвета на ЕС. Сега е моментът да влезем в еврозоната“, категоричен бе Дянков.

Накрая бившият финансов министър коментира скандалното изказване на депутатът от БСП. „След подобна реплика не само на Запад, а и на Изток човек си тръгва. Това показва, че той не е подготвен да управлява. Думите му, че българите са дебилни бяха непремерени“, смята Дянков. По отношение на Делян Добрев той заяви, че това е единственият в правителството, който разбира проблемите на икономиката и финансите и ако си е тръгнал би било голяма загуба.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар