Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Лъвът пред НДК ядоса Гърция, Каракачанов: Не можем да угаждаме

Лъвът пред НДК ядоса Гърция, Каракачанов: Не можем да угаждаме

Не може да режем части от нашата история, защото някой някъде би се почувствал ощетен, смята вицепремиерът

Наново поставената статуя на лъв пред Националния дворец на културата в София доведе до размяна на политически реплики между Гърция и България.

Причината е щитът с карта на Санстефанска България, който стои под лявата лапа на фигурата. На него като част от историческото българско землище са изобразени и територии на днешна Гърция.

Това е довело до неофициални протести от страна на властите в южната ни съседка, изразени пред наш дипломат в Атина. Информацията беше потвърдена от външния министър Екатерина Захариева.

"Вчера наш директор се е виждал с посланика, днес моят зам.-министър ще се види отново. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения”, изрази надежда тя.

Първоначално за дипломатическия спор бе съобщено от сайта „Гласове”. Източниците му твърдят, че повод за гръцкото недоволство са и думи на вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в негова реч пред възстановения паметник на Архангелова Задушница (4 ноември).

В нея той изтъкна, че загиналите през Първата световна война български войници са паднали жертва именно заради освобождението на тези земи.

„Дълго време в нашето общество се водеха спорове къде да бъде сложен този паметник, а днес се решава една несправедливост – сложен е там, където му е мястото. Да живее България и нека никога да не забравяме какво ни обединява, а то е нарисувано на щита на лъва”, заяви Каракачанов тогава.

Статуята на лъва пред НДК

Дни преди това бронзовият лъв беше поставен на мястото, където се издигаше разрушеният монумент „1300 години България”.

Лъвът е бил част от друг по-голям паметник – този на загиналите войници от Първи и шести софийски полкове  по време на Първата световна война. Мраморните плочи с техните имена и лъва до тях са били издигнати след деветоюнския преврат през 1934 година.

Демонтирани са при строежа на НДК, от чиято композиция беше част разрушеният „1300 години България”. Столична община взе решение на негово място да възстанови войнишкия мемориал, но до момента е върнат само лъва. Причината е, че оригиналните плочи с имената са в лошо състояние и поради това ще се избере проект за направата на нови.

Самият Каракачанов също реагира на гръцкото недоволство, което според него е безпричинно и поражда „несъществуващи конфликти”.

Днес военният министър изтъкна, че българските войници са се били за тези земи, които са били част от Санстефанска България и Османската империя, а не от Гърция или Македония.  

За този национален идеал страната ни е дала над 200 000 жертви в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата светона война, допълни Каракачанов.

Според него в паметника няма скрит контекст, а  възстановяването му е „връщане на една историческа справедливост”.

Не може да режем части от нашата история, защото някой някъде би се почувствал ощетен, смята вицепремиерът.

Той още изтъкна, че в Гърция има улици, кръстени „Василий Българоубиец”, но това никога не е предизвиквало недоволството на България. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар