Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Проф. Илко Гетов: Разликата в цените е причината за паралелния износ на лекарства

Проф. Илко Гетов: Разликата в цените е причината за паралелния износ на лекарства

Вчера властите съобщиха, че при специализирана акция е разбита организирана престъпна група за паралелен износ на медикаменти, като са били задържани седем души

„Основата на паралелната търговия на лекарства е на базата на разликите в цените на лекарства у нас и в Европа. Тук са едни от най-ниските, разликата с Германия е тройна или четворна.” Това заяви пред бТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. 

Вчера властите съобщиха, че при специализирана акция е разбита организирана престъпна група за паралелен износ на медикаменти, като са били задържани седем души. 

„Акцията доказва, че очевидно има голям проблем”, категоричен е Гетов. 

По думите му наличието на паралелна търговия определено не е новина, защото секторът алармира за това още от 2014 г. 

„Имаме и един неуспешен експеримент за промяна на закона, от средата на юни нов закон седи между папките”, допълни Гетов. 

Той даде пример с разликата в лекарствените цени – у нас инсулинът струва около 39 лева, а в Германия е 93 евро. 

„Ние на практика сме донори и износители на пазара”, смята Гетов. 

По повод конкретния случай Гетов поясни, че най-вероятно са проверявани болнични аптеки, тъй като са иззети медикаменти, които се използват при болнично лечение. 

„Надявам се министърът на здравеопазването още в понеделник на всички замесени лица да отнеме със заповед правото да упражняват професията за максималния срок”, допълни той. 

Гетов също така призова депутатите да заседават както заседаваха за Бюджет 2018, за да приемат промените в закона за лекарствата, които биха „ударили” по паралелния им износ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар