Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Шефът на ДАНС: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Шефът на ДАНС: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Всичко е било в пълните изисквания на закона. Нямаме нито едно СРС, което сме приложили без разрешение от съдия, бе категоричен Димитър Георгиев

Гарантирам, че незаконно подслушване в ДАНС няма!

Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Той застана пред медиите след като бе приет докладът за дейността на Бюрото за контрол на СРС през 2016 година. Шефът на бюрото Бойко Рашков застана пред депутатите, след като от БСП наложиха в дневния ред на парламента да има точка за изслушването му.

„Всичко е било в пълните изисквания на закона. Нямаме нито едно СРС, което сме приложили без разрешение от съдия“, заяви Димитър Георгиев. „Имаме 10 случая за тероризъм, по които се работи и са прилагани СРС в рамките на 2016 година. Продължава да се работи и по корупцията“, обясни той. „Сами се убедихте, че в коментарите, които бяха направени в залата, става въпрос за минали периоди“, обърна се към представителите на медиите той.

"Нямаме никакви подслушвания на журналисти. Това трябва да стане ясно и да не се представя под различна форма с оглед неразбиране“, изтъкна Георгиев. Според него ДАНС има различни гледни точки с Националното бюро за контрол на СРС по отношение на случаи, свързани с прилагането на Закона за СРС. В тази връзка Георгиев каза, че от ДАНС са изготвили писма до председателя на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров с молба да има специално заседание на комисията. Целта е да се осигури най-ефективното и правилно прилагане на Закона за СРС и да се избегнат разминаванията.

Осигурили сме абсолютна възможност за проверка на бюрото по техните функционални задължения, предоставяне на максимална информация, която са поискали, каза Георгиев. По думите му бюрото е изпращало указания към ДАНС, които впоследствие са били имплементирани и приложени в агенцията с негова заповед, за да се гарантира прозрачност на цялата процедура по прилагане на СРС.

Председателят на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов заяви в пленарна зала, че в агенцията СРС се изпълняват само и единствено строго в рамките на закона. Всички проверки, които е изпълнявало бюрото в рамките на агенцията, са срещали пълно съдействие и сме изпълнявали указанията, каза още Китов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар