Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

МОН ограничава тежестта на ученическите чанти

МОН ограничава тежестта на ученическите чанти

Министерството на образованието и науката работи за намаляване на тежестта на учебниците и раниците на учениците

Стартирали сме няколко мерки по отношение на теглото на учебниците и тежестта на раниците на учениците, като повечето от тях ще дадат резултат през следващата учебна година. Това каза на пресконференция в Шумен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

По думите му е предвидено най-големите учебници да бъдат разделени на две части. 

Ще разрешим и отпечатването им на по-лека хартия, най-вече учебниците за по-горните класове, които не е необходимо да са многоцветни. Също така през следващата година ще финансираме закупуването на шкафчета, отбеляза Вълчев. 

"Надяваме се още първата учебна година да има шкафчета за голяма част от учениците от първи до седми клас, а до две-три години да оборудваме всички учебни заведения с шкафчета", посочи министърът на образованието. 

Ще говорим и с издателствата да осигурят вариант на електронно четими учебници. Отделно ще работим за разширяването на достъпа до електронно образователно съдържание и за увеличаване на броя на класните стаи, оборудвани с мултимедийни проектори или с електронни дъски, за да се онагледява учебното съдържание. За тези стаи вероятно ще купим по един лиценз за електронен учебник, уточни Вълчев. 

Ще препоръчаме също така на училищата да оптимизират учебните съдържания, както и броя на тетрадките и учебните помагала, така че учениците да носят по-малко учебници. 

"Нашите проучвания показват, че най-често това е причина за тежките раници, не толкова от комплекта учебници. Родителите също трябва да са ангажирани с намаляване на тежестта на раниците на своите деца, тъй като в тях те носят и други неща", допълни Вълчев. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар