Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Менда Стоянова за титлата й доктор хонорис каузаза: Очаквах злобата и омразата

Менда Стоянова за титлата й доктор хонорис каузаза: Очаквах злобата и омразата

Не се разбра, че става въпрос за 32 молекули, които за първи път излизат на пазара и само за 4 няма заместител на пазара. Тези 4 молекули ще се осигурят, но не чрез здравната каса, а чрез министерството на здравеопазването.

Хората и политиците не разбраха смисъла на едногодишния мораториум за иновативните лекарства, каза пред БТВ Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия в парламента увери, че всички хора ще бъдат лекувани и посочи конкретните цифри.

"За лекарства на онкоболни са осигурени над 300 млн. лева, което е със 100 млн. повече, а със 70 млн. повече са средствата за специализираната помощ.

123 лекарства за следболничнотото лечение са изцяло платени и 74 процента от тях са иновативни лекарства. Следователно българските болни се лекуват с новите лекарства. Не се разбра, че става въпрос за 32 молекули, които за първи път излизат на пазара и само за 4 няма заместител на пазара. Тези 4 молекули ще се осигурят, но не чрез здравната каса, а чрез министерството на здравеопазването.

Стоянова обясни, че в Германия всяка нова молекула се включва в списъка за реимбурсиране 3 години след като влезе на пазара.

Шефката на бюджетната комисия в НС коментира и активността на президента Румен Радев от последните дни. „Президентът прави действия в политически аспект, но само в едната посока. Опитва се да става по атрактивен, по-възприеман, по-харесван, подкрепяйки тезите само на партията (БСП), която го издигна, обясни Стоянова.

По коментираната тема, че е финансист, а е станала доктор хонорис кауза на Музикалната академия в Пловдив тя обясни, че е очаквала злобата и омразата, която се е изляла върху нея. „Мислех си да откажа. Както отказах преди години да отида да приема плакет, с който съм удостоена за помощ към библиотеките. Но се отказах и отидох. Защото и да не бях отишла, пак щеше да стане същия скандал”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар