Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Няма да останат пациенти без лечение гарантира министъра на здравеопазването

Няма да останат пациенти без лечение гарантира министъра на здравеопазването

Специализирана комисия ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива

Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване, ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Това обясни здравният министър Кирил Ананиев пред БНР, съобщиха от ведомството.

"Гарантирам, че няма да има забавяне в решенията на комисията, лично ще наблюдавам този процес и ще бъда гарант пред българските пациенти", посочи здравният министър. Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса. При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването.

Министърът уточни, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български експерти е необходим ресурс от близо 40 млн. лв. За 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от МЗ.

Кирил Ананиев посочи, че ако при даден пациент терапията с молекула от 28-те не докаже своята ефективност, специализираната комисия ще разглежда и тези случаи. За пореден път в ефира на радиото здравният министър уточни, че не става дума за мораториум, а за временна едногодишна мярка, имаща за цел да стабилизира бюджета на НЗОК през 2018 г.

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно. Главната цел е повишаване качеството на лечението, категоричен Ананиев. Първата болница, в която започва преструктурирането е МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч.

Министърът заяви, че в петък е провел среща с представители на Националното сдружение на общините и с кметове относно състоянието на общинските лечебни заведения. Постигнато е съгласие по предлаганите от МЗ мерки, част от които са преразглеждане на алгоритмите и клиничните пътеки. Става дума основно за увеличаване цените на пътеките по майчино и детско здравеопазване и на някои от тези, по които работят общинските болници. Консенсус е постигнат и по отношение на необходимите нормативни промени в системата.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар