Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

България изнася между 7000 - 8000 тона мед годишно

България изнася между 7000 - 8000 тона мед годишно

Страната ни изнася мед главно за страни от ЕС. Българският мед се котира високо по качество, но количествата са ограничени

Традиционно България изнася между 7000 и 8000 тона мед годишно. Това каза инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз.

Той поясни, че страната ни изнася мед главно за страни от ЕС. По думите му българският мед се котира високо по качество, но количествата са ограничени.

 „България е и транзитна страна за вноса на китайски и украински мед за ЕС. През пристанищата Бургас и Варна от Украйна са преминали 57 000 тона пчелен мед за Европа. Една част от тези количества остават в нашата страна. Това е другият проблем, който стои на дневен ред, а именно високите квоти, бих казал неограничените, за внос на украински мед. Следващият голям проблем е с некачествения мед, в който се влага захар повече от допустимото. Това се отнася главно до китайския и вносен мед“, коментира инж. Михайлов, цитиран от Фокус.

Пчеларят поясни, че друг проблем е липсата на българска марка мед, с която родните пчелари да се наложат на европейския и международния пазар.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар