Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Борисов: Да ни е успешно председателството, нямам думи след речта на Доналд Туск!

Борисов: Да ни е успешно председателството, нямам думи след речта на Доналд Туск!

Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, но и трябва да бъдем безпристрастен модератор на събитията и на случващото се в Европа, подчерта министър-председателят

Да ни е успешно председателството! С тези думи премиерът Бойко Борисов даде старт на българското председателство на Съвета на ЕС. Той благодари на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като подчерта, че е изключително трогнат от факта, че той произнесе речта си на български език. 

"Мислех, че Туск се шегува с мен, че всеки ден е учил по едно изречение на български, за да произнесе днешната си реч, но той не се е шегувал", коментира премиерът.

Премиерът първо помоли за благословията на патриарха и посочи, както е казано в Библията - без Господа не може нищо да се направи. Според него след словото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който говори на български, всяка реч и всяко изказване са неуместни. 

„Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, каза Борисов. Според него е важно, че на едно място са се събрали президентът, вицепрезидентът и председателите на парламентарните групи. Борисов обяви, че днес е имал няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск. 

„Тревогата във въпросите във всички е голяма“, посочи Бойко Борисов. Той обясни, че през 6-те месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат. 

Борисов изброи сред тях: кохезионната политика, големите проблеми в региона, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска отбрана и миграцията. Министър-председателят обърна внимание на ситуацията в Крим и на нашите големи съседи. Според премиера страната ни има шанс да придвижи напред надеждата на народите на Западните Балкани. 

„През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, каза Борисов. Според него през 2018 г. трябва председателствата на България и Австрия трябва да вървят така, че да има максимална приемственост на темите. 

„Да ни е успешно председателството, да направи нещо за България и за Европа, със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички, успешно председателство“, каза Борисов.

"Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, но и трябва да бъдем безпристрастен модератор на събитията и на случващото се в Европа. В същото време и за всеки българин трябва да остане усещането, че и ЕС прави нещо за него", призова премиерът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар