Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Съдят повторно бивш зам.-кмет на Плевен за подкупи

Съдят повторно бивш зам.-кмет на Плевен за подкупи

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу зам.-кмет на Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

През периода ноември 2011 г. - април 2014 г., в условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице с отговорно служебно положение, Алексей Зелов искал и получавал пари от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на дружеството само, ако получел на ръка искания процент от съответната сума. 

В общо 16 случая обвиненият получавал средно по 4000-6000 лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата. 

На 22 април 2014 г. Зелов беше задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага, след като получил от управителя на "Пауер Инженеринг" ООД поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева. 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело. 

То вече претърпя доста обрати. На първа инстанция през 2015 г. Плевенският окръжен съд оправда Алексей Зелов. По-късно Апелативният съд във Велико Търново го осъди на 3 години и 6 месеца затвор и 8000 лева глоба. 

Делото стигна и до Върховния касационен съд, който обаче отмени присъдата и върна процеса за ново разглеждане от друг съдебен състав. Той обаче констатира, че при досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. И върна делото на прокуратурата. Така, след последните промени в НПК, с които делата за корупция във властта, се поемат от Спецпрокуратурата, то беше прехвърлено на нея. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар