Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Протест блокира столичния булевард "Черни връх"

Протест блокира столичния булевард "Черни връх"

Протестът се организира за шести пореден път срещу изграждането на 120-метровата сграда

Граждански протест блокира столичния булевард "Черни връх". Движението бе прекъснато и в двете посоки. Протестът се организира за шести пореден път срещу изграждането на 120-метровата сграда на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец".

Oбщинският съветник Войслав Тодоров разказа повече за случващото се. По думите му  инвеститорът "Артекст" строи незаконно тъй като разрещителното за строеж е изрекло още през миналата годината. Тодоров каза, че простестиращите са търсили многократно за страновище главният архитект на София Здравко Здравков, ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол) и Столична община, за да получат категоричен отговор дали има валидно разрешително за строеж или няма. Подадена е жалба и до прокуратурата, като в момента тя проучва случая. Сградата, която се планира да се строи е 120-метрова, докато в общия устройствен план в района е записано, че могат да се строят здрания, високи до 7-8 етажа.

Общинският съветник сподели и че протестиращите в Лозенец държат връзка и с протестиращи от други столични квартали срещи подобни проекти. Примери в това отношение са квартал Срелбище и Борово.

"Продължаваме да считаме, че обектът се строи без валидно разрешение за строеж, което прави строителството незаконно. Прокуратурата започна проверка по случая, като включително вече е била на мястото на обекта. Считаме, че се извършват незаконни строително-монтажни дейности и в съседни имоти. Почти цялата площ между улици "Златен рог", "Вискяр" и "Тодор Ночев" е вече разкопана, а за тези терени все още тече дело относно изменения в устройствения план", казват организаторите на протеста.

Освен това, протестиращите алармират, че инвеститорът "Артекс" вече е заградил и части от улица "Златен рог", като поставените бетонови заграждания представляват пречка и опасност за шофьорите.

Същевременно, в момента тече процедура по изменения на подробния устройствен план (ПУП), който веднъж е върнат от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а преди да е ясно какво определя планът за това място не следва да се изменят улиците в квартала, посочват още протестиращите.

 

Оставете коментар