Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

КЕВР ще поиска от чешките собственици на ЧЕЗ официално да отговорят дали сделката е финализирана

КЕВР ще поиска от чешките собственици на ЧЕЗ официално да отговорят дали сделката е финализирана

Очевидно решението по сделката ще се взима на базата на становища от всички държавни органи, които имат отношение, обясни председателят на комисията

Промените в Закона за енергетиката не отразяват напълно направените предложения от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, след като парламентът гласува на второ четене поредната поправка в закона, предаде БГНЕС. Според Иванов, текстовете не дават ясен регламент как ще действа КЕВР по сделката за ЧЕЗ.

„За момента нямаме яснота, по причина, че нашето настояване в текстовете на закона, критериите и параметрите, по които КЕВР да вземе съответното решение, не беше направено. Очевидно решението по сделката ще се взима на базата на становища от всички държавни органи, които имат отношение”, обясни председателят на КЕВР.

Иван Иванов поясни още, че все пак, ако законът влезе в сила в сегашния си вид, КЕВР ще поиска от чешките собственици в Прага официално да отговорят дали сделката е финализирана.

Председателят на КЕВР обърна внимание и на разширените правомощия, които се дават на комисията от Народното събрание. С поправките експертите ще могат предварително да дават становища за сключването на големи сделки в сектора.

„От една страна, изискването както по този текст, така и по други с възлагане на допълнителни правомощия, може да се тълкува и като признание. От друга страна, обаче, новите задачи ще изискват допълнителен административен капацитет”, смята Иван Иванов.

За наемането на нови кадри средства ще са предвидени средства догодина с Бюджет 2018. Ако парламентът поиска от КЕВР влезе в новата си роля отсега, Иванов няма яснота как ще финансира наемането на нови експерти.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар