Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Двойният стандарт поражда недоверие между балканските страни

Двойният стандарт поражда недоверие между балканските страни

Политиката на българското правителство да даде перспектива на Западните Балкани за членство в НАТО и ЕС е правилна политика, смята вицепремиерът

Западноевропейските държави проявяват много двойни стандарти спрямо Балканите и това поражда недоверие между отделните балкански страни. Те бяха използвани блоково за интересите на една или друга претендираща за влияние на Балканите Велика сила.

Това заяви пред Хоризонт вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му двойните стандарти на Запада са се видели и на последната среща провела се тази седмица в София.

"От тази гледна точка, политиката на българското правителство да даде перспектива на Западните Балкани за членство в НАТО и ЕС е правилна политика, защото когато всички западнобалкански държави са в един и също блок, те ще могат по-свободно да решават взаимоотношенията си помежду си, без да бъдат разменна монета", смята още вицепремиерът.

Каракачанов, подобно на другия вицепремиер в кабинета - Екатерина Захариева даде висока оценка на провелата се в София среща на лидерите на държавите от Европейския съюз и на държавите от Западните Балкани. "В цялата нова история на България няма подобен форум, на който България да е била домакин, т.е. такъв фактор, въпреки опитите и много други времена, когато България е била и във военно, и в икономическо отношение много по-сериозен фактор. Тук не е въпросът само до Европредседателството. Истината е, че това е външнополитически успех за България. Факт е обаче, че месеци преди това, именно инициативите на българското правителството, обиколките на българския премиер по балканските държави, в София един до друг спорещи страни като Ципрас и Заев, Тачи и Вучич. Това показва, че България се ползва с определен авторитет и тя трябва да развива точно тази посока", смята още вицепремиерът.

Каракачанов коментира и спора за името на Македония: "България няма проблем с името на Македония, защото България е първата страна, която призна Република Македония. Ние нямаме комплекси за малоценност към името Македония, защото чисто в исторически план българите смятат това за част от нашата история. Този спор е доста измислен и се дължи не толкова на нещо друго, колкото на страховете, които все още съществуват в Атина, от това, че признаването на държава като Македония може да доведе до някакви претенции спрямо нея", заяви още Каракачанов. Според него е в интерес на България Македония да бъде член на НАТО и ЕС.

Министърът на отбраната коментира и въпросът за сигурността в Европейския съюз и в частност България, като изтъкна важността от модернизацията на Българската армия и посочи, че с реализацията на проектите България ще бъде много по-надежден партньор на НАТО. "До края на годината ще се опитаме, но всичко зависи от скоростта, с която парламентът ще приеме тези проекти, но до края на годината, началото на следващата, трябва да бъдат подписани и трите проекта, за да може да бъде реализирана модернизацията на нашата армия", заяви още Каракачанов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар