Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 22 Октомври 2018

Манолова призова за защита на българи, съдени в Гърция

Манолова призова за защита на българи, съдени в Гърция

Омбудсманът Мая Манолова призова институциите да вземат спешни мерки за защита на наши сънародници, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора. 

При повечето от потърпевшите, обърнали се за съдействие към обществения защитник, схемата е следната: те продават или отдават под наем моторно превозно средство в България, чиито нови собственици след това не пререгистрират, а в същото време с него се превозват нелегални мигранти към южната ни съседка. Така се оказва, че бившите  собственици на МПС-то могат да бъдат съдени за деяние, което не са извършили.

Потърпевши от престъпната схема, която действа едновременно у нас и в Гърция, споделиха проблемите си по време на срещата, която Манолова организира между тях и българските институции, имащи отношение към подобни казуси. Според омбудсмана за да бъдат защитени интересите на нашите сънародници, са необходими нормативни промени – в Закона за движение по пътищата и в Наредба 45 от 2000 г. за регистрирането и отчета на МПС-то.

Поканени на дискусията, организирана от Манолова, бяха представители на различни институции у нас, в това число на прокуратурата и Министерството на външните работи.

Камен Михов от Върховната касационна прокуратура увери, че държавното обвинение нито има намерение, нито ще остане безучастно към проблемите на нашите сънародници с правосъдието в Гърция:

„Г-н Цацаров възложи проверка на всички преписки, които са във ВКП. За краткото време не можем да изследваме всеки един отделен казус и да стигнем до всяка една преписка, образувана в съответната прокуратура. Предстои да се направи анализ на всички преписки. Ще се набележат конкретни мерки във връзка с възникналия проблем“.

Участниците в дискусията обаче се обединиха около тезата, че не прокуратурата, а Министерството на външните работи може да изиграе водеща роля за решаване на проблемите на нашите сънародници, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора. Димитър Арнаудов - директор на дирекция консулски отношения в министерството, заяви:

„МВнР в никакъв случай не е панацея за решаване на всички проблеми. министерството в лицето на своите консулски представители оказва всячески подкрепа в подобни случаи. Виждам, че дори сред самите потърпевши има колебание и неувереност за това къде се корени проблема и как трябва да се процедира“.

Обясненията на Димитър Арнаудов от МВнР обаче явно не се харесаха на омбудсмана Манолова, която каза: “Външно трябва да си поеме лидерската позиция, просто защото е външно министерство на България, а Република България защитава своите граждани, независимо къде са“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар