Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Йорданка Фандъкова: Извинението на Ерменков не е достатъчно

Йорданка Фандъкова: Извинението на Ерменков не е достатъчно

"Новата инсталация за битовите отпадъци е трайно и устойчиво решение за десетилетия напред за най-важния въпрос на всеки голям град – модерното третиране на боклука". Това заяви в „Денят започва” на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. 

На предстоящите местни избори сигурно ще бъдем свидетели на заиграване със страховете на хората, коментира Фандъкова по повод статуса на депутата Таско Ерменков за водата в София и по повод напрежението около новата инсталация на битови отпадъци. Тя съобщи, че проектът е подкрепен от ЕК още от 2012 г. 

„Изнасят се неверни данни. Разработваме този проект няколко години, работи се от една от най-големите компании в тази сфера. Във Виена има 4 подобни инсталации, една от тях е дори в самия център на града и отдавна се е превърнала в туристическа атракция там. Околната среда е абсолютен приоритет за нас в Столична община. Тук живеят нашите деца, тук живеят моите внуци”, каза Фандъкова. 

„Нашата система е насочена към максималното отделяне за рециклиране на отпадъците. В завода, който работи в Яна, се отделя всичко, което може да се отдели. Ние постигнахме за 10 години от 100% депониране на отпадъците в момента депонираме 16%. С новата инсталация искаме да постигнем 10% - това е стандарт, който отговаря на изискванията на ЕС за 2030 година. Този проект ще бъде представен за одобрение на ЕК. Най-голямата гаранция за хората е, че проектът ще премине през всички дирекции на ЕК, включително през дирекцията за околната среда”, увери Фандъкова.  

На сайта на Столична община са публикувани всички въпроси и отговори във връзка с проекта. По думите й е важно да има максимална публичност и прозрачност. 

По повод извинението на Таско Ерменков за съобщението във Фейсбук Фандъкова заяви: „Извинението за подобно поведение не е достатъчно. Неговото твърдение се появи в момент, когато информация вече имаше. Слуховете за замърсената вода в София се появиха в петък вечерта при нас като информация. Бяха направени подробни анализи и проверки. Още в събота резултатите от проверката бяха качени на сайта на „Софийска вода”. Впоследствие да задаваш въпроси през Фейсбук като отговорен политик не е редно.”
 
Фандъкова коментира и инвестициите на общината в детски градини и училища, както и казуса с кмета на „Младост” Десислава Иванчева. 

„Инвестициите в образованието за мен са абсолютен приоритет. На първо място поставихме създаването на детски градини. Имаме 92 нови сгради, увеличихме броя на местата с 16 000 нови места. Тази година ще бъдат готови още три детски градини. Нашите усилие сега се насочват към детските ясли. Двойно увеличихме и там местата за децата. В навечерието на 24 май мога да кажа, че продължаваме и с училищата. Говорим и за енергийна ефективност на сградите, и за модернизация на училищните дворове”, каза Фандъкова. 

„Труден въпрос дори за мен е кой ръководи район „Младост”. Създава се изключителен хаос. Екипът на г-жа Иванчева трябва да внесе някакъв ред, има важни задачи, които трябва да се изпълняват от районната администрация. Надявам се, екипът на район Младост да се мобилизира и да изпълнява ангажиментите си”, призова Фандъкова. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар