Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Мая Манолова: Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори от „Бобов дол“

Мая Манолова: Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори от „Бобов дол“

Родителите на деца са увреждания са герои, грижат се за децата си с минимална подкрепа от институциите в България и въпреки това - не се отказват, заяви омбудсманът

Омбудсманът Мая Манолова очаква да набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов дол". По думите ѝ трябва да се търсят възможности за пренасочване към друг рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, за да може тези хора да бъдат преквалифицирани. Манолова беше гост в сутрешния блок БНТ, където коментира актуални проблеми.

„Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има огромен проблем с тяхното пенсиониране през следващата 1 година.“, каза Манолова.

Днес омбудсманът организира приемна в Кюстендил, където ще приема сигнали за нередности от всякакво естество. Там тя ще разговаря с черешопроизводители, от които ще се информира изцяло за проблемите. Манолова работи за координирани действия с министерството на земеделието.

„Имам уверението, че през тази година, когато се отчита свръхпроизводство, отново да има подкрепа от министерството“, каза омбудсманът, като направи препратка към миналата година, когато пък заради лошата реколта, производителите на череши бяха подкрепени със субсидии по de minimis.

„Цената 60 ст. за килограм е наложена цена с извити ръце, това не е пазарна цена. Изходът е сдружаване на черешопроизводителите“, коментира тя.

За родителите на деца с увреждания Манолова, заяви „Тези хора са герои, те се грижат за децата си с минимална подкрепа от институциите в България и въпреки това - не се отказват. 2 години моят екип работи заедно с тях за приемане на Закон за личната помощ, който да регламентира по справедлив начин асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година. Основните положения са свързани с необходимостта на един човек с увреждания от лична помощ да се преценява след индивидуална оценка. В момента парите се раздават на калпак. Да се прекрати проектния принцип в асистентската грижа, тъй като няма устойчивост. Човекът с увреждане сам трябва да може сам да избере своя асистент, както и да посочи от какво точно съдействие има нужда.“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар