Вторник, 25 Септември 2018
Вторник, 25 Септември 2018

Депутатите се скараха заради Пеевски, но приеха медийния му закон на първо четене

Депутатите се скараха заради Пеевски, но приеха медийния му закон на първо четене

„За“ промените гласуваха 92 народни представители, „против“ - 12 и „въздържали се“ - 28, с което той бе приет.

Задължително разкриване на действителните собственици на вестници, интернет сайтове, информационни агенции, радиа и телевизии и на начина на тяхното финансиране одобриха депутатите, които приеха на първо четене допълненията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения са внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева (ДПС), съобщава bTV.

„За“ промените гласуваха 92 народни представители, „против“ - 12 и „въздържали се“ - 28, с което той бе приет.

Текстовете предвиждат подаването на декларации за действителна собственост и информация за финансирането. То е дефинирано като всяко безвъзмездно получаване на парично имущество или всяка друго получаване на парични средства, независимо от правната форма, извън приходите от обичайната дейност на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити.

Дебатите по законопроекта се въртяха около личността на един от неговите вносители – медийният собственик и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

„Не мога да подкрепя този законопроект, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността. С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които, въпреки тяхното мнение, могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, нито пък Народното събрание може по някакъв начин да реагира на техните изблици на налагане”, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев.

Това предизвика реакцията на лидера на „Атака” Волен Сидеров: „Не ни интересува името на вносителя на Закона за задължителното депозиране на печатни издания, законопроектът е добър”. Той призова всички, които имат проблеми с Пеевски да си ги решат лично „зад ъгъла”. Националистите ще предложат да се добави публично обявяване на доходите не само на собствениците, но и на работещите в медиите.

„Неприемането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини”, предупреди и Йордан Цонев (ДПС). Според него редакционната политика зависи от финансирането и по-голямата му яснота разкрива зависимости.

„Няма нито едно доказателство в практиката и работата на Делян Пеевски, че тези твърдения, които се произвеждат в медиите за него, са верни. Ако ние се борихме с всяка тема, по която сме оклеветявани с такива мерки, имиджът на българския парламент, на народните представители и на политиците - щеше да бъде друг. Именно хранителната среда на недомлъвките, на недоизясняването на това кой какъв е, създава този негативен образ”, подчерта Цонев.

Вежди Рашидов (ГЕРБ), председател на комисията по култура, е убеден, че обществото трябва да бъде информирано кои са собствениците на изданията, защото това опира и до свободата на словото.

„Този закон ще въведе ясни правила за публичността и собствеността, за финансирането на медиите”, подчерта той и се мотивира с това, че има хора, които получават външно финансиране, тези пари не се раздават „за черни очи”, а за да се изпълни нещо. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар