Четвъртък, 19 Юли 2018
Четвъртък, 19 Юли 2018

БСП: Няма да позволим темата за ЧЕЗ да бъде заметена в ъгъла

БСП: Няма да позволим темата за ЧЕЗ да бъде заметена в ъгъла

Зарков обави, че от самото начало на аферата с ЧЕЗ и появата на никому неизвестна фирма, която иска да купи 1/3 от българското електоразпределение, КЕВР прави всичко възможно, за да не се произнася по тази сделка.

”При обсъждането на доклада на КЕВР, лидерът на БСП Корнелия Нинова зададе конкретен въпрос на Иван Иванов- как и кога мисли да изпълни Закона за енергетиката. Той недвусмислено заяви, че комисията, която той ръководи, няма да изпълни закона. Затова ние реагирахме с искането за неговата оставка, защото това е отказ от изпълнение на служебните задължения ”.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков пред БНР. Той добави, че от самото начало на аферата с ЧЕЗ и появата на никому неизвестна фирма, която иска да купи 1/3 от българското електоразпределение, КЕВР прави всичко възможно, за да не се произнася по тази сделка.

„Това ни кара да мислим, че там има някакъв проблем”, каза още Зарков. Народният представител заяви, че левицата иска КЕВР да обясни ясно, притежава ли новият кандидат – купувач на ЧЕЗ техническата, финансова и материална експертиза да изпълнява лицензията на дружеството.

„От дебата за оставката на Иван Иванов имаше смисъл. С него показахме, че БСП няма да позволи темата за ЧЕЗ да бъде заметена в ъгъла. Иван Иванов трябва да знае, че законът не се тълкува, а се изпълнява. КЕВР рано или късно ще трябва да се произнесе по тази сделка”, категоричен бе Крум Зарков.

„В средата на годината, няколко месеца преди приемането на новия бюджет, резки стъпки по промяна на акциз, като този за т.нар. бездимни цигари, не се предприемат”, заяви Крум Зарков.

Той коментира, че или има сериозен проблем с бюджета, който не се показва, или има скрити интереси и опит за подпомагане на един от конкурентите. "Става дума за изделия, които са с иновативен характер и имат отношение към общественото здраве. Навсякъде в Европа тези изделия се таксуват по-малко от останалите”, обясни народният представител.

Той добави, че бомбастичното обявяване за 100% вдигане на акциза и противоречията в управляващото мнозинство по темата, не е сериозен начин за правене на бюджетна политика.

Свързани статии (по етикет)

  • БСП иска оставки заради кризата с чумата

    Корнелия Нинова: Не може да изправяш полиция срещу народ

  • БСП внесе жалба срещу евтаназията на животни

    БСП сезира Окръжна прокуратура - Ямбол и Софийски административен съд във връзка с евтаназирането на животни. С жалбата до съда социалистите искат спиране на заповедта в частта за евтаназирането, тъй като са налице съмнения в достоверността на диагнозата "чума по дребните преживни животни". Жалбата и сигнала бяха подадени днес от народния представител от "БСП за България" Кристиан Вигенин.

  • Горан Брегович ще огласи на 28 юли Историческата поляна на Бузлуджа

    Покани за присъствие на събора, където се събират между 30 и 50 000 активисти и подръжници на лявата партия са изпратени на премиера на република Македония Зоран Заев и лидерите на социалистическите партии от Западните Балкани.

Оставете коментар