Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Борисов: И аз гледам животни, разбирам хората, но трябва да се прекрати заразата

Борисов: И аз гледам животни, разбирам хората, но трябва да се прекрати заразата

Премиерът Бойко Борисов разпореди предприемането на всички мерки за дезинфекция, така че да не се допусне разпространение на чумата по дребните преживни животни у нас. 

В началото на заседанието на кабинета той се обърна към министрите с призив да разясняват на хората защо са нужни тези мерки и какви биха били последствията от навлизането на тази болест.

„Ако заразата се разпространи, обезщетенията ще са за стотици милиони лева. Проявете съчувствие и човещина и бързо плащайте. Убедете хората, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция. Вземете всички мерки за дезинфекция“, заяви Борисов.

В отговор на изказване на министър Румен Порожанов, че всичко това вече се прави, Борисов каза: „Абе, прави се след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после ще трябва да плащаме".
 
Около милион и 300 хиляди са овцете и козите в страната и те са застрашени, ако заразата бъде изпусната, обясни Борисов. Другият проблем е, че след такава болест България няма да има право да изнася мляко и млечни продукти в продължение на три години.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар