Вторник, 16 Октомври 2018
Вторник, 16 Октомври 2018

Антикорупционната комисия ще проверява богатите лекари

Антикорупционната комисия ще проверява богатите лекари

Проучване за незаконен произход ще се прави само при разминаване над 20 000 лв.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще проверява имуществените декларации на всички лица на висши длъжности, включително на богатите лекари.

Незаконен произход на средствата ще се разследва, само ако се открие разминаване в декларациите от над 20 000 лв. Това следва от новия антикорупционен закон, разясниха от антикорупционното ведомство пред Mediapool.

Преди дни КПКОНПИ обяви имуществените декларации на властта, след като досега това се правеше от Сметната палата. За пръв път в списъка попаднаха и шефовете на болниците, с които работи здравната каса, като се оказа, че именно лекари са сред най-богатите хора, подали декларации.

Антикорупционният орган може да изисква също информация от НАП, а в определени случаи - и разкриване на данъчна, застрахователна, осигурителна и банкова тайна. Ако няма несъответствие между обявеното в декларацията и установеното от КПКОНПИ, или ако разликата е до 5000 лв., случаят приключва. Досега данъчните правеха такива проверки при разминаване над 10 000 лв.

На проверка задължително ще подлежат и неподалите в срок имуществена декларация, които тази година са 148 души, включително 69 шефове на болници и 22-ма представители на местната власт. Проверката за незаконно имущество стандартно продължава до 1 година, като се извършва за 10-годишен период назад във времето.

Източник: Mediapool

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар