Петък, 27 Април 2018
Петък, 27 Април 2018
Забавен календар 03-ти – 04-ти януари

Забавен календар 03-ти – 04-ти януари

Честита 2017г., днес е първият работен ден

03-ти януари:

Не забравяй да се насладиш на свободата си. На този ден през 1793 година в Канада е забранено робството, докато САЩ оставят отпечатък в този ден в далеч по-прозаично отношение, като през 1871 година патентоват хранителната мазнина – маргарин, която имитира масло.

На тази дата е утвърден първият градоустройствен план на София, изработен от чешкият строителен инженер Иржи Прошек през 1880 година. А през 1902 г. е съставено двадесет и третото правителство на България, начело със Стоян Данев.

Хубаво би било да посетиш една от най-прекрасните сгради в София. На 3-ти януари 1907 година официално е открита сградата на Народния театър със специално представление. Преди тържественото откриване множество студенти освирква княз Фердинанд І и той с указ решава да затвори Софийския университет за шест месеца. От 1962 г. и до днес официалното название е  Народен театър „Иван Вазов“.

Любопитни събития в световен мащаб са обявяването на Бенито Мусолини, че ще упражнява диктаторска власт в Италия през 1925 година, пожар опустошил върха на Айфеловата кула през 1956, скъсването на дипломатическите отношения на САЩ с Куба през 1961, отлъчването на Фидел Кастро от Папа Йоан XXIII от църквата през 1962 година, създаването на американската фирма Apple Computer Inc. през 1977.

В България на този ден през 1990 година е сформирана Национална кръгла маса, начало на заседанията, чиято цел е споразумение между БКП и опозицията за осъществяване на преход към демокрация, по подобие на други страни от вече бившия Източен блок.

Известни български рожденици са Янко Мустаков – композитор и диригент, Йордан Мешков – български революционер, Кирил I – висш български православен духовник, пръв патриарх на Българската православна църква, след възстановяването на патриаршеския ѝ статут през 1953 година.

Католическата църква отбелязва празник на най-святото име Иисус.

04-ти януари:

Повод да почерпят днес имат Тихомир и Тихомира. Православната църква отбелязва Събор на Св. 70 апостоли. Освен 12-те си ученици Христос избрал и други седемдесет, които проповядвали учението му не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, с любовта си към Бога и човеците, кръщавали повярвалите в Божието слово и вършели чудеса. На този ден православната църква чества паметта на всички тях заедно.

И да не си сред именниците, имаш повод да се забавляваш или да поиграеш. През 1863 година Джеймс Плимптън патентова в САЩ ролковите кънки, а през 1865 г на Уол Стрийт (Ню Йорк) започва да действа Нюйоркска стокова борса – най-голямата фондова борса за ценни книжа на света.

На 4-ти януари 1878 година София е освободена от Турско робство, а на същата дата през 1926 година е съставено е четиридесет и третото правителство на България, начело с Андрей Ляпчев. В по-нови времена, през 1990 година е учредено Движението за права и свободи с председател Ахмед Доган.

В световно отношение 4-ти януари ще се запомни с  първата операция по отстраняване на апендикс, направена в Айова, САЩ през 1885 година, публикуването на първата ранглиста на хитовете (Billboard) въз основа на продадените грамофонни плочи през 1936 година в Ню Йорк, последния запис на „Бийтълс” като група през 1970 година, успешното кацане на Марс на космическият апарат на НАСА Спирит през 2004 година, официалното откриване на най-високата сграда в света до този момент — Бурж Халифа в Дубай през 2010 година.

Сред известните български рожденици се нареждат Павел Калянджи –  български просветен деец, Йованче Попангелов – български революционер, Христо Шопов – актьор.

 

 

Оставете коментар