Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

След проверки по празниците е унищожена над 1,5 тона иззета храна

След проверки по празниците е унищожена над 1,5 тона иззета храна

Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сграден фонд и оборудване

Българската агенция по безопасност на храните е унищожила 1535 килограма храни, иззети при проверките за коледните и новогодишните празници, съобщиха от пресцентъра на институцията. Инспекторите към агенцията са извършили общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 са в производствени предприятия, 1664 в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сграден фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

Инспектори към Областната дирекция по безопасност на храните, град Бургас, са бракували и насочили за унищожаване 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност. При засилените проверки инспектори към ОДБХ Пазарджик са конфискували близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност.

В област Пловдив, София област и Стара Загора са спрени от реализация съответно 16.5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13.6 килограма месни продукти без документи за произход. В резултат на установените несъответствия са съставени 31 акта и са направени 103 предписания.

Оставете коментар