Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Над 150 замръзнали водомера в столицата

Над 150 замръзнали водомера в столицата

На някои места има и замръзнали инсталации

Над 150 сигнала за замръзнали инсталации или водомери са получени в "Софийска вода" от началото на поредицата от дни с минусови температури - от събота до момента, съобщиха от дружеството.

В момента в столицата няма райони без вода заради аварии по разпределителната мрежа.

Сигналите са предимно за замръзнали сградни инсталации, обобщи Валентин Милушев, стратегически мениджър в отдел "Управление на мрежите" в дружеството.

Екипи на "Софийска вода" се отзовават на всички сигнали, а ангажимент на собствениците е да подготвят инсталацията след водомерния възел.

Ако има проблем в тази част, отстраняването му е за тяхна сметка.

Независимо, че не е задължение на компанията, оттам съдействат на възрастни хора и на абонати в отдалечени места, каза Милушев.

Всеки един случай се разглежда отделно.

Най-добрият начин за предпазване на инсталациите в необитаеми сгради е водата от тях да бъде източена. В последните дни е имало случаи на замръзнали инсталации в обитаеми сгради - например в жилищни блокове, в които хоризонталната водопроводна инсталация преминава през мазетата.

Ако има липсващи или счупени прозорци в мазетата, те трябва да бъдат сменени.

Същото се отнася и за водомерните шахти в къщите с дворове - желателна е те да се поддържат сухи и изолирани.

До покачването на температурите до нормалните за сезона стойности, от "Софийска вода" са преустановили плановите ремонтни дейности.

Оставете коментар