Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Здравните осигуровки се увеличават от този месец

Здравните осигуровки се увеличават от този месец

Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права се изчислява върху 460 лв и става 18,40 лв

Тези, които, които внасят за своя сметка здравните си осигуровки трябва да знаят, че от януари 2017г. минималната вноска за трайно безработните и лицата по чл.40, ал.5 от ЗЗО е увеличена. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015г., както и за започналите дейност през 2016 и 2017г. е 460 лв.

И през 2017г. се запазва минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от 300 лв.  Максималният месечен размер на осигурителния доход за 2017г. е 2600 лв.

От НАП напомнят, че преди да платят дължимите си здравни вноски, лицата, които са трайно безработни или са с прекъснати здравноосигурителни права трябва да подадат и Декларация образец 7. В случай, че имат по-стари задължения за здраве, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените суми ще покрият най-старите им задължения, ако имат такива.

Справка за здравноосигурителния си статус, както и проверка на периодите, за които липсват здравноосигурителни вноски могат да се направят чрез електронната услуга на НАП или по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП автоматично могат да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Срокът за плащане на дължимото за януари е 25 февруари 2017г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар