Неделя, 23 Септември 2018
Неделя, 23 Септември 2018

Културните дейци остават в стачна готовност

Културните дейци остават в стачна готовност

Седмица след националните протести служители на музеи и библиотеки очакват депутатите да решат ще получават ли достойни доходи

Служителите на музеи и библиотеки в страната остават в стачна готовност и ще предприемат по-сериозни действия, ако депутатите не одобрят увеличаването на възнагражденията им. Преди седмица културните работници излязоха на национален протест, заради унизителните условия на труд, в които работят и заради ниското им заплащане.

„Това, което знаем със сигурност, е, че шест парламентарни групи са застанали зад нашите искания. Очакваме в следващите дни да стане ясно какви са крайните решения, за да преценим как да действаме“, коментираха пред Nbox служители на Националния исторически музей. В края на миналата седмица от Реформаторския блок внесоха предложение за изменения в закона за държавния бюджет, с които да се дадат около 7,9 млн. лева над бюджетите на културните институции. Идеята бързо получи одобрението на депутати от АБВ, БСП, Атака, ДПС, но след два дни ще разберем какво ще е окончателното решение по въпроса.

Служители на Националната библиотека също коментират, че са готови да излязат на по-сериозни стачки, ако не получат очакваното увеличение на заплащането. В момента заплатите на работещите в тази сфера не надхвърлят 500-550 лева, а за някои от постовете са изискват уникални специализации. Условията на труд (особено в регионалните институции) също са твърде лоши, а и служителите от години не са получавали делегираните им по закон социални придобивки.

Според предложението, което трябва да бъде обсъдено преди бюджет 2016 да се приеме на второ четене в парламента, ще се заделят средства и за популяризиране на съвременното изкуство в България и в чужбина и достъп до качествено художествено образование. Планирана е и реформа във финансирането на държавните музеи, които в момента не са на делегирани бюджети и това ги изправя в неравностойно положение.

Според изчисленията на КНСБ и КТ „Подкрепа“, които застанаха зад протеста на културните дейци, за да се стабилизират заплащанията в сектора ще са нужни 26 млн. лева. Синдикатите смятат, че няма как протести на работещите в библиотеките и музеите да са много по-кардинални от това, което направиха стачкуващите миналата седмица. „По-тихият“ протест обаче не трябвало на омаловажи проблема.

Въпреки мнението на синдикатите, работещите в държавните културни институции са планирали, ако не получат исканото 40-50% увеличение за заплатите с гласуването на новия бюджет, да организират още по-голяма стачка до две седмици. Служители на Националната библиотека и колегите им от редица музеи в страната планират това да се случи на 10 декември. Засега те не искат да коментират дали биха стигнали до отказ да изпълняват служебните си задължения, защото това би било твърде крайна мярка.

„Очакваме решението в Парламента и се надяваме на най-доброто за нас“, допълват от НИМ.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар