Четвъртък, 20 Септември 2018
Четвъртък, 20 Септември 2018

Романът „Възвишение“ става филм

Романът „Възвишение“ става филм

Зад екранизацията застават кинаджии, работили по „Под прикритие“

Добилият сериозна популярност роман „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти.

Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза родната кримка, както и най–гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз.

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Историята във „Възвишение“ преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полуреволюционери, полуразбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния, толкова познати и на всеки съвременен българин.

Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на месец януари 2016-та и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар