Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Ирландският писател Уилям Тревър почина на 88 години

Ирландският писател Уилям Тревър почина на 88 години

Последният му роман "Любов и лято" беше в дългия списък за наградата "Ман Букър"

Днес, 22 ноември, почина ирландския писател Уилям Тръвър, предаде БТА по информация на  Би Би Си.

Уилям Тревър печели наградата "Уитбред" през 1994 г. и четири пъти влиза в краткия списък за "Ман Букър". Последният му роман "Любов и лято", публикуван през 2009 г., беше в дългия списък за наградата "Ман Букър".

"Уилям Тревър, един от най-добрите автори на разкази", написа в Туитър Джойс Каръл Оутс. "Красиво композирана, лирична, сдържана проза."

Преди да се отдаде изцяло на писането от 1965 г., Уилям Тревър работи като учител и рекламен агент. Той е автор на повече от 30 романа и сборници с разкази. По романите му "Жертви на съдбата" и "Пътешествието на Фелиша" са заснети и филми.

Резултат с изображение за william trevor

Снимка - The Times

Уилям Тревър е роден 1928 г. в Корк, сменил няколко твърде различни професии (учител по история, склуптор, рекламен агент), утвърждава се на писателското поприще през 60-те години на ХХ век. През 1954 г. се премества да живее в Англия. Написал е девет романа, пет сборника с рзкази, множество пиеси, есета и статии, носител е на най-престижните английски и ирландски литературни награди. Последно е награден 2011 г. с International IMPAC Dublin Literary Award. Става емблема на англоезичната кратка проза на ХХ век. Обикновено сравняват прозата му с „Дъблинчани” на Дж. Джойс и това не е просто колегиален комплимент или рекламен трик. Съчетание от тънка наблюдателност и финес, от англосаксонска сдържаност и ирландски усет за абсурдното, в разказите на Тревър се оглежда развитието на англоезичната кратка проза през XX век.

 

Заглавна снимка - Cynthia Escribe

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар