Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Историята на една целувка или за вдъхновението на Огюст Роден

Историята на една целувка или за вдъхновението на Огюст Роден

"Чувстваш как вълните на всички докосващи се повърхности пронизват тялото, трепетът на красотата, надеждата, силата", пише Рилке за "Целувката" на Огюст Роден

 

"Целувката" не е единствената скулптурата, за създаването на която великият Огюст Роден е бил вдъхновен от страстта си към своята ученичка, скулпторката Камий Клодел. В продължение на 15 години тя е неговата възлюблена, модел, муза, източник на идеи и съавтор. След раздялата им Камий загубва разсъдъка си, а Роден не е създал нито една значима творба.

Камий Клодел е била необикновена жена. Още в младежките години се проявява талантът й на скулптор, на 17 години тя постъпва в Академията на Колароси, където наставник й е известният скулптор Алфред Буше. По-късно Камий започва да взема уроци от Огюст Роден.

Между тях се поражда страст, която в продължение на много години е източник на вдъхновение за великия скулптор. Той описва своята любима така: "Прекрасно чело над дивни очи, дълбоко тъмно-сини, като на красавиците от портретите на Ботичели, голяма, чувствена уста, гъста златно-кестенява коса, падаща по раменете й. Видът й впечатлява с дързост, превъзходство и ... детска веселост".

В началото Камий Клодел шлифова готовите скулптури на своя наставник, но с течение на времето започва да създава и собствени. Роден дори й се доверява да завършва работите му. Тя става за него не само любим модел и муза, но и генератор на идеи, автор на много проекти.

Р. Пари, биограф на Камий Клодел, описва периода на съвместната им работа така: "Всички изследователи на Роден знаят, че новият му стил възниква през 80-те години, именно тогава, когато в живота му се появява това момиче. Тя все още не е навършила 20 години - възрастта на гения по Рембо. Роден е бил над 40, но е успял да загуби връзка със своите живи източници. Сам щеше да продължи да се движи по посока на Микеланджело, опитвайки се да го осъвремени. И внезапно се появява нещо ново, което след раздялата с Камий буквално потъва в пясъка. Такава връзка между страстта и творчеството на двама влюбени с една професия, работещи заедно, в едно студио и над един сюжет ни води до заключението: почти 15 години Камий е била музата и дясната ръка на Роден".

Ученикът на Роден E. A. Бурдел казва за "Целувката": "Не е имало и няма да има няма майстор, който да може да вложи в глината, бронза и мрамора порива на плътта по-проникновено и силно, отколкото Роден". Рилке пише: "Чувстваш как вълните на всички докосващи се повърхности пронизват тялото, трепетът на красотата, надеждата, силата. Затова и изглежда, сякаш виждаш блаженството на тази целувка във всяка точка на тези тела; тя е като изгряващото слънце с неговата вездесъща светлина".  Скулптурата става толкова чувствена, че мнозина считат, че е неприлично да се демонстрира пред по-широка аудитория.

Щастието им не е безоблачно: Роден така и не напуска съпругата си, с която е живял повече от 20 години. А Камий не иска да се задоволи с ролята на любовница. 15-годишната история на съвместно творчество и страст завършва с катастрофа: любовта на Камий прераства в ненавист. По няколко седмици тя не напуска дома си, потънала в дълбока депресия създава фигури и после ги разбива. Разумът й не издържа на това изпитание - през 1913 г. е била настанена в психиатрична болница, където прекарва останалите 30 години от живота си.

Критиците пишат, че след раздялата с Камий талантът на Роден угасва и той повече не създава нищо значимо. Трудно е да се съди за мащабите на таланта на гения, но всички негови най-известни творби наистина се появяват във времето когато любовта и вдъхновението им с Камий са били взаимни. В периода 1880-1890 г. са били създадени "Ева", "Мислителят", "Вечният идол", "Вечната пролет" и "Целувката", признати за върхове в творчеството на Огюст Роден.

 

Източник: kulturologia.ru

Оставете коментар