Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Да си спомним за най-големият от Ивановците!

Да си спомним за най-големият от Ивановците!

Батето е един и в NBOX го знаем!

Иван Славков - Батето е емблематична фигура в българския спорт. Ако беше жив, днес той щеше да празнува имен ден. Ивановден е прекрасен повод да си спомним за него. Бившият шеф на БФС и БОК почина на 1 май 2011 година

Почти 5 години след смъртта си Иван Славков - Батето остава в историята като един от най-големите зевзеци, управлявали българския спорт.

По време на управлението му националният отбор по футбол се класира два пъти на европейско първенство (през 1996 г. в Англия и през 2004 г. в Португалия) и веднъж на световно (1998 г. във Франция). Оттогава българският отбор не е играл на голям футболен форум.

Да си припомним за Батето с някои от най-култовите му изказвания през годините:

“Признавам, че футболът ни е в нокдаун, но пък държавата ни е в нокаут." (След срамната загуба на националния ни отбор от Чехия с 0:6)

"Развалиха Караиванов в дебелариума и затова го уволних. Аз съм го назначил, аз го уволних!" (Иван Славков по повод изгонването на пресаташето му от БФС)

“Здраво дупе трябва, за да побеждаваш в световния футбол. Групата ни е непредсказуема. Както тръгна мачът ни в Загреб, отивахме на 5-6 парцала, но накрая хърватите трепереха. Да се правят прогнози, е рисковано."

"Във връзка с публикацията във вестник "7 дни спорт" от 23 август 2004 година, озаглавена "Изхвърлят Батето от МОК в петък" президентът на БОК и БФС Иван Славков, който е в отпуска, задава въпроса: "В КОЙ ПЕТЪК?"

"Порточанов е като маймуната - нависоко и с лъснал задник."

"Вижте какъв финал само. Имаше бой, голове, жълти и червени картони, дузпа. Става за цветна телевизия." (След финала за купата на България “Левски” - ЦСКА 2:1, 2005 година)

"Уволнявам феновете!" (На въпрос на журналист дали ще бъде уволнен националният треньор Пламен Марков)

“Ще спечеля задължително изборите за шеф на БФС. Откакто съм президент в последните 10 години, шест отбора станаха шампиони. Сега 4 тима влязоха в I кръг за купата на УЕФА. Националният отбор би Турция, както аз предрекох — като на Шипка. Нямам нищо против турците. Срещу жалките стотинки, които взеха от министерството и тотото, хората в БОК ме предадоха. Дадоха им ги, за да тръгнат срещу мен.“ (2005 година)

“Писна ми от конгреси! Няма за какво да се събираме пак. Знаете, че когато има конгреси, обикновено ги печеля.“ (след тегленето на жребия за купата на България по футбол през 2000 година)

“Чужденецът - независимо дали е делегат или съдия, най-лесно се купува. Той идва в България, взима си парите и си отива." (относно решението на Изпълкома на БФС да се канят съдии от чужбина за мачовете от първенството, което окачестви като "пълна кретения"; 6.02.2006)

“Вече не можете да казвате на вечните си съперници "говеда", заради свещения характер на това животно в Индия. Ама няма страшно. Това не е най-важното. Важното е да издоите свещената крава." (на коледната пресконференция на ЦСКА, 20 декември 2006 г)

"Един ден, когато отида да изкачвам Еверест, със себе си ще нося знамето на ЦСКА, за да го забия на върха. По-добре знамето на “червените”, отколкото на България." (на същото събитие).

“Ей, журналистите, да не ни изкарате, че тук само сме яли и сме пили. Виното е от реквизита. След малко ще донесат супата, нали все пак сме при чорбата." (на същото събитие)

“Вие що си губите времето с футбол, бе? Какъв хубав Винпром имате с ракия и вино, а си трошите краката с топка. Я да се поправите!“ (Иван Славков към футболистите на Поморие.)

„На мен на този турнир тук най ми харесаха стюардесите.“ (по време на турнир за аматьорски футбол; Славков вероятно има предвид момичетата на „Каменица“, които изпълняваха ролята на мажоретки)

„Първо, този човек, Вуцов, не може да бъде отстранен от футбола. Така че, каквото реша, това ще правя. Не е той препъникамъкът в българския футбол.“ (в отговор на журналистически въпрос дали ще бъде уволнен главният секретар на футболния съюз Иван Вуцов, който е кумец на Славков)

"Догодина в Атина със Здравка (б.р. — Йорданова, олимпийска шампионка по гребане) ще сме в една лодка, но с платна и трябва всички вие да се съберете, за да духате.“


Медия

Оставете коментар